Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи для посадовців за невиконання вимог законодавства про державну допомогу

Реклама

Антимонопольний комітет підготував проєкти законів, які, зокрема встановлюють відповідальність керівників та/або інших посадових осіб надавачів державної допомоги за порушення вимог законодавства про державну допомогу суб'єктам господарювання та санкції за такі порушення.

Що за вимоги законодавства про державну допомогу, в чому проблема

У 2014 році Україна прийняла Закон "Про державну допомогу суб'єктам господарювання" задля виконання зобов'язань за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом щодо запровадження системи моніторингу і контролю державної допомоги.

Закон запустив нагляд за використанням бюджетного ресурсу, отримання якого створює переваги (вигоди) для окремих компаній чи сфер економіки, внаслідок чого чиниться вплив на конкуренцію. Закон вимагає від міністерств та інших органів влади, що є надавачами допомоги, подавати до Антимонопольного комітету (АМК) проєкти актів, що обіцяють бюджетні дотації, гарантії, податкові пільги тощо на підтримку компаній (повідомлення про нову державну допомогу та про зміни).

Комітет є Уповноваженим органом з питань державної допомоги, який оцінює нотифіковані програми державної допомоги, визначає чи є задуми влади про вибіркову підтримку державною допомогою та оцінює її допустимість, дозволяє або забороняє державні витрати.

Як каже АМК у пояснювальних записках до проєктів, посилаючись на Державну антикорупційну програму від березня 2023 року, що існує проблема надання міністерствами та іншими органами влади незаконної та недопустимої державної допомоги. Незаконною допомогою вважається нова допомога, про яку надавачі не повідомили АМК, надана до прийняття АМК рішення або всупереч йому. Недопустимою є допомога, яка не відповідає умовам (критеріям) її надання, що окреслені конкретними правилами відповідно до цілей допомоги й порушує баланс конкуренції. Надавачі та отримувачі загалом зобов'язані повертати недопустиму допомогу.

АМК також вказує, що положення закону про держдопомогу не відповідають аcquis ЄС в частині подання інформації про державну допомогу, зокрема про незначну державну допомогу (de minimis).

Європейська комісія також вказувала на труднощі українських надавачів із повноцінною нотифікацією програм державної допомоги до АМК та на відсутність ефективного контролю за відповідними пороговими значеннями de minimis у звіті, що був підготовлений у рамках переговорного процесу щодо вступу України до ЄС від 08 листопада 2023 року (Звіт). Враховуючи такі недосконалості, комісія рекомендувала Україні працювати над узгодженням законодавчої бази у сфері конкуренції та державної допомоги з acquis ЄС. Детальніше про Звіт та de minimis ось тут.

Про що проєкти законів

Проєкти законів передбачають внесення змін до закону про державну допомогу суб'єктам господарювання та до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Далі мова про проєкти у редакції від березня 2024 року, за результатами погодження яких із заінтересованими органами та консультацій з громадськістю складені звіти, що доступні на сайті АМК.

Проєкт нововведень до закону про державну допомогу встановлює для керівників та/або інших посадових осіб надавачів державної допомоги адміністративну відповідальність за:

- неподання повідомлення про нову державну допомогу та про внесення змін до умов чинної державної допомоги, що призвело до надання незаконної державної допомоги (є окремі виключення)

- надання державної допомоги, недопустимої для конкуренції

- неподання інформації, подання інформації в неповному обсязі АМК у строки, встановлені законодавством або комітетом, подання недостовірної інформації

Також проєкт змін до закону передбачає, що АМК матиме повноваження складати протоколи про адміністративні правопорушення вимог законодавства про державну допомогу, напише порядки надання незначної державної допомоги й визначення обсягу державної допомоги для окремих форм державної допомоги.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення має з'явитися стаття 16629, яка визначає склад порушень вимог законодавства про державну допомогу, що відповідають змінам до закону про державну допомогу та встановлює штрафи відповідного розміру.

Наразі, проєкти пройшли узгоджувальні процедури із заінтересованими міністерствами та готуються для подання на розгляд Кабінету Міністрів України у редакціях, що схвалені АМК 12 вересня 2024 року.

Очікувані результати

Комітет говорить, що нововведення мають побороти корупцію, заохотити міністерства та місцеві органи влади - надавачів допомоги не відступати від зобов'язань, визначених законодавством про держдопомогу та Угодою про асоціацію між Україною і ЄС.

АМК переконаний, що встановлення відповідальності має дисциплінувати органи влади нотифікувати програми державної допомоги та зміни до умов чинної державної допомоги, подавати інформацію в повному обсязі у встановлені строки, аби комітет міг оцінити її на допустимість для конкуренції та мінімізувати спотворення такої. Тренувати дисципліну почнуть по припиненню воєнного стану в Україні, бо більшість положень закону про державну допомогу не застосовується під час його дії.

Дисципліноване виконання органами влади правил державної допомоги, відповідно, сприятиме уникненню потенційних фінансових ризиків для компаній-отримувачів бюджетних ресурсів, пов'язаних із визнанням АМК державної допомоги недопустимою для конкуренції та можливістю вимагати комітетом повернення такої допомоги в межах позовної давності у 10 років.

Загалом повноцінна нотифікація програм державної допомоги, їх оцінка та узгоджена законодавча база у сфері державної допомоги з acquis ЄС сприятиме інтеграції України до ЄС.

Олена Гадомська,

юристка Asters

Інструкції та ситуації для експертів ринку: юристів, бухгалтерів, фахівців із перевірок, керівників та кадровиків. Нова LIGA360 змінює все! Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Читайте також:

Податковий контроль та способи його здійснення: що потрібно знати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини