Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних правопорушень: що пропонує новий законопроєкт?

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 12039 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією". Зокрема, пропонується доповнити частину третю статті 53 ККУ положеннями, які передбачають, що додаткове покарання у виді штрафу може бути призначене у разі, коли воно не передбачено в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини КК, виключно у випадку затвердження судом угоди про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією.

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program. 

Розмір штрафу буде визначатися судом у таких межах:

1) від двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до ста двадцяти тисяч НМДГ - у разі вчинення нетяжкого злочину;

2) від ста двадцяти тисяч НМДГ до двохсот семидесяти тисячі НМДГ - у разі вчинення тяжкого злочину;

3) від двохсот семидесяти тисячі НМДГ до шести мільйонів НМДГ - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Крім того пропонується внести зміни до статті 65 КК України та доповнити кодекс статею 69-2, передбачивши можливість призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом, у випадках укладання угоди про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією.

Також пропонується встановити можливість застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна у разі звільнення особи від відбування покарання з випробуванням у випадках укладання угоди про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією (зміни до статті 77 КК).

Змінами до статті 469 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) уточнюються підстави для укладання угоди про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, зокрема визначаються такі підстави:

- корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи (осіб) у вчиненні будь-якого корупційного кримінального правопорушення чи кримінального правопорушення, пов'язаного з корупцією, та якщо інформація щодо вчинення такою особою (особами) кримінального правопорушення буде підтверджена доказами, і за умови повного або часткового (з урахуванням характеру та ступеня участі особи у вчиненні злочину) відшкодування підозрюваним або обвинуваченим завданого збитку або заподіяної шкоди (якщо такі збитки або шкода були завдані);

- корупційних кримінальних проступків, нетяжких або тяжких корупційних злочинів, а також кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією у разі відсутності ознак співучасті у вчиненні цих злочинів, що підтверджується матеріалами кримінального провадження, і за умови повного відшкодування підозрюваним або обвинуваченим завданого збитку або заподіяної шкоди (якщо такі збитки або шкода були завдані).

Читайте також: Рада попередньо підтримала зміни до КК і КПК у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Нова LIGA360 змінює все! Комплексні розслідування щодо компаній з України, Великої Британії, Кіпру, Латвії, росії. Пошук у санкційних списках, аналіз міжнародних зв'язків, зв'язків з PEP та ін. Замовте презентацію зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини