Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала зміни до КК і КПК у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Реклама

17 вересня 2024 року Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу імплементаційний проєкт Закону № 11484 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього».

Метою законопроєкту є узгодження положень Кримінального кодексу з нормами Римського статуту Міжнародного кримінального суду (далі - РС МКС), забезпечення кримінально-правового переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини) та запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення злочинів, передбачених статтями 437 - 439, 442, 4421 Кримінального кодексу (в редакції проєкту).

Проєкт спрямований на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції, нерозривно пов'язаний та набирає чинності одночасно з ратифікаційним Законом № 3909-IX «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього», ухваленим Верховною Радою 21 серпня цього року.

1. Законопроєктом передбачається внесення змін до Кримінального кодексу та доповнення його новими статтями, що визначають кримінальну відповідальність за злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Зокрема, доповнення КК статтею 4421 покликане запровадити в Україні кримінальну відповідальність за злочини проти людяності та імплементувати статтю 7 РС МКС.

З метою приведення у відповідність до статей 8 та 8bis РС МКС запропоновано замінити назву статті 437 «Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни» на «Злочин агресії», а також статті 438 «Порушення законів та звичаїв війни» на «Воєнні злочини».

Частину першу статті 442 КК (геноцид) передбачено викласти відповідно до тексту статті 6 РС МКС; передбачається, що крім діянь, наведених у чинному КК, кримінально караним повинно бути й заподіяння психічного розладу з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи.

З метою імплементації статті 28 РС МКС пропонується доповнити КК новою статтею 311, яка встановлює кримінальну відповідальність військових командирів, інших осіб, які фактично діють як військові командири, та інших начальників, за будь-який злочин, передбачений статтями 437 - 439, 442, 4421 КК, вчинений підлеглою особою, яка на момент вчинення злочину перебувала під його фактичним командуванням і контролем, за умови що при цьому він достовірно знав або проігнорував інформацію, яка явно вказувала на те, що зазначена підлегла особа вчиняла або мала намір вчинити такий злочин, але не вжив дій, яких повинен був і міг вжити у межах своїх повноважень для запобігання чи припинення вчинення злочину або для повідомлення про такий злочин органу досудового розслідування.

Законопроєктом передбачено внести зміни до статей 49, 68, 80, 96-3, 969 КК, що забезпечать належне запобігання юридичної та фактичної безкарності за злочини, передбачені статтями 437 - 439, 442, 4421 КК (в редакції проєкту), правовий зміст яких вимагає застосування реального і адекватного покарання до осіб, які їх вчинили, з урахуванням вимог РС МКС.

З метою виконання вимог статті 70 «Злочини проти відправлення правосуддя» РС МКС, яка передбачає можливість передачі державам провадження щодо злочинів, спрямованих на протидію розслідуванню і розгляду справи МКС, до статей 376, 384 КК включаються відповідні примітки.

2. Зміни до Кримінального процесуального кодексу (далі - КПК) випливають зі змін до кримінального закону і визначають, що слідчі органів безпеки здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених новою статтею 4421 «Злочини проти людяності». Також щодо цих злочинів передбачено здійснення спеціального досудового розслідування.

Виключення примітки у розділі ІХ2 КПК забезпечить повний обсяг співробітництва з МКС, який Україна зобов'язана надавати після набрання чинності для неї РС МКС.

Зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів дозволять Україні самостійно розслідувати міжнародні та воєнні злочини, оскільки Римський статут МКС базується на принципі компліментарності, що означає, що Міжнародний кримінальний суд діє лише тоді, коли національні суди не можуть або не бажають розслідувати, або судити за міжнародні злочини.

За матеріалами пресслужби Апарату ВР

Як знайти подібні судові рішення в один клік? Нова LIGA360 миттєво аналізує мільйони судових справ і обирає кейси саме для вас! А ще ви знайдете все пов'язане законодавство та аналітику від експертів. Замовте презентацію прямо сьогодні.

Як юридичному бізнесу отримати перевагу над конкурентами та уникати ризиків? Нова LIGA360 надасть всі інструменти для успіху. Автоматизований legal research законодавства і судової практики, підбір судових кейсів за допомогою АІ, моніторинг законодавства та правової картини дня 24/7. Тільки зараз для LIGA360 діють вигідні умови Special program.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини