Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Парламент ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду

Реклама

21 серпня Верховна Рада ухвалила Закон (президентський законопроєкт № 0285) «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього». Детальніше про зазначений документ читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

За словами голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олени Шуляк, одна з головних передумов ратифікації Римського статуту - притягнення до відповідальності за злочини, вчинені росіянами на території України.

«Попри те, що на початок повномасштабного вторгнення Україна ще не ратифікувала Римський статут, МКС ухвалив рішення про повноцінне розслідування вчинених РФ воєнних злочинів. Відтак, МКС було видано шість ордерів на арешт російських посадовців, у тому числі і Путіна. Переконана, що участь України в роботі Міжнародного кримінального суду дозволить не лише посилити розгляд поточних справ, але й поповнити лави підсудних», - зазначила Олена Шуляк.

Народна депутатка наголосила, що окрім притягнення керівників РФ та інших топ-посадовців до відповідальності за геноцид й воєнні злочини, важливим є розгляд МКС справ щодо репарацій.

«Згідно зі статтею 75 Римського статуту, Міжнародний кримінальний суд встановлює і може визначити масштаби та розмір будь-якої шкоди та збитків, заподіяних потерпілим. Тобто це той механізм правового захисту для жертв, який дозволить українцям отримати справедливу компенсацію за завдану шкоду», - пояснила Олена Шуляк.

Відтак, зазначила очільниця комітету, українці, які потерпіли від російської агресії, матимуть доступ до спеціального Цільового фонду МКС.

«Спеціальний Фонд управляє коштами, призначеними для виплат компенсацій для підтримки жертв та їхніх сімей. Йдеться про відшкодування збитків та надання фізичної, психологічної та матеріальної підтримки», - зазначила Олена Шуляк.

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини