Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент уніс до Ради проєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду: чому це важливо

Реклама

15 серпня Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт № 0285 «Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього».

Метою проєкту визначено виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Римським статутом Міжнародного кримінального суду та поправками до нього, прийнятими Асамблеєю держав - учасниць Римського статуту.

Чим обґрунтовано необхідність ухвалення Закону

У пояснювальній записці до документа роз'яснено, що відповідно до пункту 2 статті 125 Римського статуту він підлягає ратифікації, прийняттю або затвердженню державами, які його підписали. Ратифікаційні грамоти або документи про прийняття чи затвердження здаються на зберігання Генеральному секретарю ООН.

Римський статут було підписано від імені України 20 січня 2000 року на виконання Розпорядження Президента від 11 грудня 1999 року № 313/99-рп.

Статтею 8 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом передбачено, що Сторони співробітничають з метою зміцнення миру та міжнародного правосуддя шляхом ратифікації та імплементації Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) 1998 року та пов'язаних з ним документів.

Україна ратифікувала Угоду про асоціацію з такою заявою: «Зобов'язання України, які випливають зі статті 8 Угоди, щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду 1998 року будуть виконані після внесення відповідних змін до Конституції України».

Згідно з частиною шостою статті 124 Конституції України в редакції Закону № 1401-VIII, що набрала чинності 30 червня 2019 року, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом.

Згідно з пунктами «б» та «є» частини другої статті 9 Закону «Про міжнародні договори України» Римський статут підлягає ратифікації як такий, що стосується прав, свобод та обов'язків людини і громадянина, та оскільки його ратифікація передбачена статтею 125 цього Статуту.

Основні положення законопроєкту

Документ складається з чотирьох статей.

Стаття 1 складається з двох частин.

Частина перша передбачає ратифікацію Римського статуту із заявами до підпункту (а) пункту 1 статті 87 щодо порядку зносин з Міжнародним кримінальним судом, до пункту 2 статті 87 щодо використання мов, а також заявою до статті 124, згідно з якою протягом семи років після набрання Римським статутом чинності Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту.

Частина друга статті 1 передбачає ратифікацію поправок до Римського статуту, прийнятих Асамблеєю держав - учасниць Римського статуту, якими Римський статут доповнено статтею 8bis «Злочин агресії», а також статтю 8 «Воєнні злочини» доповнено новими пунктами та підпунктами.

Стаття 2 підтверджує визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду відповідно до пункту 3 статті 12 Римського статуту щодо злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочинів, починаючи з 21 листопада 2013 року, а також заявляє про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочину агресії, починаючи з 17 липня 2018 року (момент вступу в дію поправок, прийнятих Асамблеєю держав - учасниць Римського статуту в м. Кампала, щодо злочину агресії).

Стаття 3 визначає порядок набрання чинності Законом. Установлено, що він набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього» (проєкт якого Глава держави також уніс до Парламенту).

Стаття 4 містить доручення Міністерству закордонних справ під час депонування ратифікаційної грамоти повідомити депозитарію Римського статуту про зміст статті 2 цього Закону.

Очікувані результати ратифікації Римського статуту

Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав - учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів і прокурорів МКС.

Ратифікувавши Римський статут, Україна продемонструє прихильність верховенству права, готовність врегульовувати міжнародні суперечки та зробить потужну зовнішньополітичну заяву на підтримку міжнародного миру і безпеки.

Членство у Римському статуті дасть змогу сприяти запобіганню і стримуванню вчинення особливо тяжких злочинів у майбутньому, йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини