Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата Верховного Суду висловилася щодо строку звернення до суду у справах, пов'язаних з недотриманням законодавства про оплату праці

Реклама

Велика Палата Верховного Суду висловила правову позицію щодо строку звернення до суду у справах, пов'язаних з недотриманням законодавства про оплату праці.

Відповідну постанову у справі № 990/156/23 ухвалено 11 липня 2024 року, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

ВП ВС вказала, що до 19 липня 2022 року КЗпП не обмежував будь-яким строком право працівника на звернення до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати. Після цієї дати строк звернення до суду з трудовим спором, у тому числі про стягнення належної працівнику заробітної плати, обмежений трьома місяцями з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права (ч. 1 ст. 233 КЗпП).

Норми ст. 233 КЗпП є нормою матеріального права, яка визначає строк судового захисту права працівника у разі порушення законодавства про працю. Вказана норма поширює свою дію на всіх працівників і службовців підприємства, установи, організації та незалежно від характеру їх трудової діяльності, у тому числі на осіб, які проходять публічну чи державну службу. У кожному випадку суд зобов'язаний перевірити причини пропуску цих строків, а також навести у рішенні мотиви, чому він поновлює або вважає неможливим поновити порушений строк. Наслідком пропуску таких строків є відмова у задоволенні позову, тобто відмова у наданні судового захисту.

ВП ВС вважає, що чіткою та передбачуваною є позиція щодо необхідності застосування приписів ст. 233 КЗпП під час визначення строків звернення до адміністративних судів для вирішення спорів, пов'язаних з недотриманням законодавства про оплату праці, у тому числі і за позовами осіб, які перебувають (перебували) на публічній службі, а також що у взаєминах із державою в особі відповідних суб'єктів владних повноважень суд має застосовувати правило пріоритету правової норми за найбільш сприятливим тлумаченням для особи - суб'єкта приватного права.

Тобто ВП ВС вчергове підтверджує висновок про те, що положення ст. 233 КЗпП в частині, що стосуються строку звернення до суду у справах, пов'язаних з недотриманням законодавства про оплату праці, мають перевагу в застосуванні над ч. 5 ст. 122 КАС.

Найзручніший моніторинг судових справ - у новій LIGA360. Ви зможете обрати саме ті параметри, які потрібно вам: за напрямами судочинства, інстанціями, з правовою позицією тощо. Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Читайте також:

Кримінальний процес: Верховний Суд вказав на особливості проведення слідчого експерименту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини