Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон, що впроваджує паралельний імпорт лікарських засобів в Україну

Реклама

27 липня 2024 року набув чинності Закон № 3860-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо паралельного імпорту лікарських засобів" та вводиться в дію з 1 січня 2025 року, крім абзацу четвертого підпункту 4 пункту 2 розділу I цього Закону, який вводиться в дію з дня набрання чинності міжнародним договором про приєднання України до Європейського Союзу, але не раніше дня введення в дію статті 57 Закону "Про лікарські засоби" 

Раніше голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, розповів, що паралельний імпорт передбачає завезення ліків в Україну не лише через офіційних виробників-експортерів, а також через уповноважених виробником дилерів. За його словами, поява нових постачальників ліків зробить лікарські засоби доступнішими.

«Законом України «Про лікарські засоби» вже передбачений механізм паралельного імпорту. Він сприятиме підвищенню конкуренції і зниженню цін на ліки. Документ передбачає запровадження цього механізму з 1 січня 2025 року», - підсумував він.

Встановлено, зокрема, що до дня затвердження порядку ведення Державного реєстру лікарських засобів, що паралельно ввозяться на територію України, та впровадження відповідного програмного забезпечення зазначеного реєстру інформація щодо лікарських засобів, що паралельно ввозяться на територію України, ведеться в електронному вигляді в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також встановлено, що:

  • Державний реєстр введених в обіг лікарських засобів, що ввозяться на територію України, та Державний реєстр лікарських засобів, що паралельно ввозяться на територію України, є функціональними складовими Державного реєстру лікарських засобів;

  • до введення в дію Закону України "Про лікарські засоби" суб'єкти господарювання, що отримали дозвіл на паралельний імпорт лікарських засобів, зобов'язані забезпечити функціонування системи фармаконагляду відповідно до чинного законодавства.

Читайте також: В Україні планують запровадити самоврядування у сфері охорони здоров'я

Як пришвидшити підготовку договорів? В LIGA360 є найпопулярніші драфти угод, можливості спільної роботи з текстом, пошук помилок та флоу погодження. Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.  

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини