Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують запровадити самоврядування у сфері охорони здоров'я

Реклама

Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроєкт, ініційований МОЗ, реєстр. № 10372 «Про самоврядування у сфері охорони здоров'я в Україні». Про це повідомила пресслужба Апарату ВР, зазначивши, що цей документ дозволить закріпити на законодавчому рівні статус самоврядних організацій та створити правові підстави для делегування працівникам сфери охорони здоров'я, об'єднаним у самоврядні організації, окремих функцій, які на сьогодні здійснюються органами державної влади.

«Законопроєкт дасть нарешті можливість медичним працівникам реально впливати на питання, пов'язані з їх професійною діяльністю. Їх мають вирішувати не чиновники...Такий підхід має переваги і для пацієнта, адже таким чином він отримує спосіб захисту своїх прав та можливість обирати лікаря, маючи доступ до інформації про його професійну траєкторію та поточний статус, а відповідно - отримувати сучасну, якісну, безпечну та доступну медичну допомогу», - зазначив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Зазначається, що прийняття законопроєкту створить можливості для розвитку, правового і соціального захисту професійної спільноти та надасть її представникам реальні важелі впливу на формування політики, управління сферою охорони здоров'я та вектори її розвитку. 

Законопроєкт передбачає формування п'яти організацій професійного самоврядування - палат, а саме: палата лікарів сімейної медицини, палата лікарів-спеціалістів, палата стоматологів, палата сестер медичних/братів медичних, палата фармацевтів

"Важливо, що створення самоврядування є тривалим процесом. Спершу будуть долучені професійні групи, що найбільш до цього готові, -  стоматологи та фармацевти. Всі інші фахівці будуть долучені лише після утворення та пілотування перших двох палат", - наголосили в Раді.

Модель медичного самоврядування в Україні була розроблена з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема країн Європейського Союзу: Польщі, Бельгії, Німеччини, Чехії. 

Читайте також аналітичний матеріал "Ухвалено Закон про часткову легалізацію медичного канабісу: що буде дозволено?"

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини