Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд зробив висновок щодо перевищення службових повноважень під час застосування сили правоохоронцем

Реклама

Безпідставна спроба поліцейського примусово зупинити водія мопеда шляхом застосування до нього фізичного насильства зі спричиненням тілесних ушкоджень є перевищенням наданих йому прав і службових повноважень.

Про це йдеться в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 22 травня 2024 року у справі № 749/19/22 (провадження № 51-7469км23), інформує пресслужба ВС.

За обставинами справи, працівник правоохоронного органу, не висуваючи вимог зупинитися, раптово підбіг до водія мопеда ззаду та умисно вдарив його кулаком у плече, після цього застосував спосіб удушення шляхом захвату рукою шиї потерпілого і згодом продовжив незаконне застосування насильства.

Засуджений у касаційній скарзі стверджував, що стороною обвинувачення не доведені об'єктивна та суб'єктивна сторони інкримінованого йому за ч. 2 ст. 365 КК України кримінального правопорушення, зокрема заперечував установлений судами факт нанесення потерпілому тілесних ушкоджень.

Як зазначив Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду, в кримінально-правовому аспекті поняттям насильства, зокрема і як способу вчинення кримінального правопорушення, охоплюється сам протиправний вплив на особисту недоторканність, здоров'я чи життя потерпілої особи, а також наслідки такого впливу у виді завдання фізичного болю, заподіяння тілесних ушкоджень або смерті. Отже, поняття «насильство» поширюється на спосіб вчинення діяння, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України, та на обумовлені його застосуванням наслідки.

Апеляційний суд дійшов переконливого висновку про доведеність винуватості працівника правоохоронного органу у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України. Такий висновок зробив Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду, залишаючи в силі вирок суду апеляційної інстанції.

Нові можливості в новій версії LIGA360! Використовуй максимум функцій для роботи із судовою практикою. Аналізуй правові позиції, подібні рішення, засідання по справі, історію справи. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні.

Читайте також:

Винятковість запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у визначених випадках під час воєнного стану відповідає Основному Закону: КСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини