Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада адвокатів роз’яснила нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації

Реклама

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифіката (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов'язку, до дисциплінарної відповідальності.

На звернення голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергія Вилкова таке роз'яснення надала Рада адвокатів України.

Порушуючи питання застосування дисциплінарних стягнень за несвоєчасне підвищення адвокатом кваліфікації, очільник ВКДКА виходив з того, що невиконання адвокатом цього професійного обов'язку є дисциплінарним проступком. Адвокати з різних причин, за різних умов можуть несвоєчасно, із запізненням виконати свій обов'язок щодо підвищення кваліфікації. При цьому п. 32 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України передбачено, що адвокатам, які не виконали вимоги за попередні роки, надається можливість отримати сертифікати з підвищення кваліфікації за ці роки за умови успішного проходження спеціальних тестувань у Вищій школі адвокатури НААУ за кожен рік невиконання. Тож у такий спосіб передбачено механізм усунення допущеного адвокатом порушення. Але адвокати часто тлумачать цю норму так, що у разі її виконання відсутній дисциплінарний проступок у цілому. Тож для усунення подвійного тлумачення голова ВКДКА пропонував уточнити згаданий пункт Порядку в частині того, що виконання п. 32 Положення не відміняє дисциплінарний проступок, який мав місце.

У Раді адвокатів України зауважили, що несвоєчасне, за межами встановленого пунктом 23 Порядку строку, виконання адвокатом свого обов'язку з підвищення професійного рівня за кожен календарний рік і за попередні роки є самостійними триваючими дисциплінарними проступками.

У теорії права триваюче правопорушення розуміється як проступок, пов'язаний з тривалим і безперервним невиконанням суб'єктом обов'язків, передбачених законом. Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи допустила бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності) та, відповідно, порушення закону. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку: усунення стану, за якого об'єктивно існує певний обов'язок у суб'єкта, що вчиняє правопорушення; виконання обов'язку відповідним суб'єктом; припинення дії відповідної норми закону.

З урахуванням наведеного Рада адвокатів дійшла висновку, що отримання адвокатом електронного сертифіката про підвищення кваліфікації за звітний календарний (з 1 січня по 31 грудня) та попередні роки є підтвердженням виконання ним встановлених вимог з підвищення професійного рівня. Відповідно це також є підставою для відмови у відкритті дисциплінарного провадження та його закриття, у разі якщо таке дисциплінарне провадження було відкрите.

Відповідні зміни було внесено до Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців і не тільки.

Читайте також:

Безпека бізнесу: заходи, рекомендації, цікава судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини