Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада врахувала пропозиції Президента до Закону щодо недопущення колабораційної діяльності на підприємствах стратегічного значення

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань»(законопроект №7731) з урахуванням пропозицій Президента. Про це повідомила прес-служба Апарату ВР.

Прийнятий 25 квітня 2024 року Закон України передбачає можливість звільнення громадян, які погодилися на співпрацю з російською федерацією (колаборанти), з підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки України та об'єктів критичної інфраструктури, зокрема, атомних електростанцій. Для цього чинне законодавство доповнено поняттям «правила поведінки на підприємстві, в установі, організації».

В своїй доповіді під час пленарного засідання парламенту Представник Президента у Верховній Раді Галина Михайлюк, зокрема, зазначила наступне:

"Президент України підтримує необхідність забезпечення захисту підприємств, установ і організацій як складової національної безпеки України. Саме це є головною метою даного закону. Однак глава держави звертає увагу на необхідності безумовного дотримання конституційного принципу верховенства права, і у зв'язку з цим пропонує виключити із Закону положення, якими працівник зобов'язується інформувати про наявність зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання, реєстрація і перебування яких знаходиться на території держави-агресора або на тимчасово окупованій території України. При цьому за невиконання такої вимоги Закон пропонує наділити роботодавця правом розірвати трудовий договір з працівником.

Президент вважає, що використане в законі формулювання "зв'язки з фізичними особами" не має правового визначення і не дає суб'єктам відповідних правовідносин чітко і однозначно розуміти зазначені вимоги і відповідно змісту інформації, яку потрібно надати.

Також, на думку Президента, Закон не містить завершеного алгоритму реалізації зазначених норм. Працівник може не володіти інформацією про інших осіб, а роботодавець ситуативно і суб'єктивно реагувати на наявність чи відсутність інформації.

Також Президент України пропонує упередити правову колізію - і виключити із Закону норму про можливість розірвання трудового договору з підстав набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, при наявності згоди профспілкової організації, членом якої є працівник".

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також:

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Уряд уніс зміни до постанови щодо оплати праці працівників місцевих держадміністрацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини