Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився щодо умов, за яких відсутнє право на перетин держкордону на підставі інформації з бази даних «Шлях»

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду висловив позицію щодо умов, за яких відсутнє право на перетин державного кордону на підставі інформації з бази даних «Шлях».

Про це йдеться в постанові КАС ВС від 18 квітня 2024 року у справі № 260/3528/22, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

КАС вказав, що порядок перетину державного кордону України визначений Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою КМУ від 27.01.95 № 57. Правилами № 57, а саме п. 2-8, зазначено, що в разі введення в Україні воєнного стану пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України, через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

За обставин цієї справи, позивач (чоловік призовного віку) задля перетину державного кордону мав надати, зокрема: або докази виключення його з військового обліку як особи, яка непридатна до військової служби, тобто не є військовозобов'язаною, або рішення про виїзд за межі України з внесенням інформації про особу водія (що здійснює перевезення вантажів гуманітарної допомоги на підставі п. 2-8 Правил № 57), який є військовозобов'язаним, у відповідну інформаційну систему, адміністратором якої є Укртрансбезпека. Посилання позивача на те, що він мав право перетину кордону на підставі наявної в базі даних «Шлях» інформації, на переконання відповідача, останнім підтверджено не було, оскільки він не надав рішення про виїзд за межі території України, передбачене п. 2-8 Правил № 57.

КАС ВС виснував, що за результатами дослідження повноти та достатності наданих позивачем документів для виїзду за кордон в умовах воєнного стану уповноважені особи органу Держприкордонслужби обґрунтовано виходили з того, що їх сукупність не підтверджує право на перетин державного кордону як водія з метою ввезення вантажів гуманітарної допомоги по базі даних системи «Шлях». Наявність/збіг інформації про особу в оперативних базах даних системи «Гарт-1», яка автоматично забороняє цій особі право перетину державного кордону на виїзд з України, нівелює таке право на підставі інших поданих нею документів, зокрема, тимчасового посвідчення військовозобов'язаного та списку осіб, які мають право на перетин кордону на підставі інформації, наявної в базі даних «Шлях». При цьому включення до бази даних «Шлях», адміністратором якої є Укртрансбезпека, не є відповідно до п. 2-8 Правил № 57 безумовною підставою для виїзду за кордон, адже таке рішення приймається виключно посадовими особами Держприкордонслужби в кожному конкретному випадку, на підставі повного пакета поданих документів.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

З 18 травня діють зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини