Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата Верховного Суду висловилася щодо строку звернення до суду у спорах, що виникають щодо прийняття громадян на публічну службу

Реклама

Велика Палата Верховного Суду висловила правову позицію щодо строку звернення до суду у спорах, які виникають щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення.

Про це йдеться в постанові ВП ВС від 11 квітня 2024 року у справі № 990/135/22, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Так, ВП ВС зазначила, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк (ч. 5 ст. 122 КАС України).

Зокрема, встановлення законом строків передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними передбачених КАС України певних процесуальних дій. Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності в публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов'язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Розумні строки в адміністративному судочинстві - це найкоротші за конкретних обставин строки (якщо інше не визначено законом або встановлено судом), протягом яких сторона повинна вжити певних дій, демонструючи свою зацікавленість у їх результатах, і які об'єктивно оцінюються судом стосовно відповідності принципам добросовісності та розсудливості, а також на предмет дотримання прав інших учасників (забезпечення балансу інтересів).

Отже, у випадку, коли особа вважає, що її права під час прийняття на публічну службу, проходження чи звільнення з публічної служби були порушені, вона має право звернутися до суду в більш стислі строки, ніж на загальних підставах. Звернення до суду з пропуском цього строку за відсутності поважних причин позбавляє таку особу права захисту в судовому порядку.

Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360: Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Кабмін підвищив посадові оклади посадовим особам місцевого самоврядування: документ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини