Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАС ВС висловився щодо адмінправопорушень, за вчинення яких військовослужбовця може бути позбавлено додаткової винагороди

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду висловився щодо адміністративних правопорушень, за вчинення яких військовослужбовця може бути позбавлено щомісячної додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Про цей йдеться в постанові КАС ВС від 20 березня 2024 року у справі № 560/7178/22, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

У рамках спірних правовідносин у справі КАС ВС мав дати відповідь на питання: чи можна військовослужбовцю не виплатити додаткову винагороду у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення - домашнього насильства, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП.

Верховний Суд зазначив, що питання невиплати військовослужбовцю додаткової винагороди у зв'язку з вчиненням адміністративного правопорушення урядова постанова від 28.02.2022 року № 168 не врегульовує.

На час виникнення спірних правовідносин питання невключення до наказів виплати додаткової винагороди військовослужбовців у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення - за місяць, у якому здійснено таке правопорушення, було врегульовано лише рішенням Міністра оборони № 248/1298 від 25 березня 2022 року. У п. 10 рішення Міністра оборони встановлено, що до наказів про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000,00 грн або 30 000,00 грн не включаються військовослужбовці, у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення - за місяць, у якому здійснено таке правопорушення.

Враховуючи те, що правовий статус військовослужбовців України визначається нормативно-правовими актами, які регламентують його права та обов'язки, пов'язані з проходженням військової служби, а також встановлюють юридичні гарантії та механізми охорони та захисту правового статусу, КАС ВС виснував, що передбачене Постановою № 168 грошове забезпечення військовослужбовців пов'язане саме із виконанням обов'язків військової служби, відповідно невиплата додаткової винагороди як складової грошового забезпечення повинна бути пов'язана із виконанням/невиконанням військовослужбовцями обов'язків саме військової служби, а не поза межами її здійснення.

Отже, п. 10 рішення Міністра оборони від 25 березня 2022 року № 248/1298, яким передбачено умову невключення до наказів про виплату додаткової винагороди військовослужбовців у разі вчинення інших дій (бездіяльності), які мають ознаки адміністративного або кримінального правопорушення, слід пов'язувати з проходженням військової служби.

Таким чином, військовослужбовця може бути позбавлено додаткової винагороди у разі вчинення ним адміністративного правопорушення, пов'язаного із проходженням військової служби, а не за адміністративне правопорушення, відповідальність за яке встановлено ст. 173-2 КУпАП (тобто на загальних підставах).

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

Верховний Суд: довіреність підтверджує усне доручення з відповідними обов'язками сторін

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини