Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні запрацювала нова облікова система часток товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку поінформувала, що відтепер товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю та їх учасники можуть перевести облік часток з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до облікової системи часток Національного депозитарію України.

Система запрацювала з березня 2024 року, повідомили в НКЦПФР.

«Надання можливості учасникам товариств перевести облік часток з Єдиного державного реєстру до Центрального депозитарію - це фундаментальна робота нас, як регулятора. Метою такого обліку є фіксація фактів набуття і припинення прав на частки, обмеження прав на частки та, безперечно, захист права власності на частку від його несанкціонованої втрати. Впевнений, що для ринку відкривається новий етап і це ще один крок назустріч цифровізації та діджиталізації процесів», - пояснив Максим Лібанов, член НКЦПФР.

За словами Марини Адамовської, члена Правління ПАТ «НДУ», запровадження механізму обліку часток ТОВ та ТДВ через облікову систему часток Центрального депозитарію є революційним нововведенням. Одна особа зможе об'єднати свої права власності на цінні папери та частку в товаристві в одній депозитарній установі та скористатися додатковими сервісами, які пропонує Центральний депозитарій. Наприклад, електронні збори учасників, що є актуальним в сучасних умовах. Крім того, використання рахунків умовного зберігання (ескроу) для гарантування виконання зобов'язань за операціями з відчуження часток підвищить гарантії кредиторів, права та вимоги яких забезпечуються заставою прав на частку товариства, і надасть можливості розширити застосування такого виду забезпечення.

Зазначається, що облік в системі НДУ - це:

- додатковий механізм захисту права власності на частки товариства,

- гарантування дотримання режиму обмежень на частки товариств (зокрема, при заставі),

- дієвий механізм гарантування виконання зобов'язань за правочинами щодо часток товариства (рахунок умовного зберігання (ескроу)),

- технологічний спосіб проведення електронних зборів учасників товариства,

- нові можливості при проведенні корпоративних подій (виплата дивідендів та направлення повідомлень через облікову систему),

- консолідація учасником свого інвестиційного портфеля в одній депозитарній установі.

Детальніше про послуги з обліку часток ТОВ та ТДВ можна дізнатися за посиланням.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні заощаджуйте 40% при замовленні преміум-рішення LIGA 360: Юрист. Встигніть скористатись вигідною ціною.

Читайте також:

Закон щодо вдосконалення корпоративного управління: основні аспекти

Особливості управління корпоративними правами держави в контексті змін до Закону України "Про управління об'єктами державної власності"

Зміни в управлінні державними підприємствами

Закон щодо корпоративного управління державними підприємствами: основні положення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини