Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Випробування та встановлення відповідності держслужбовця займаній посаді: НАДС затвердило Методичні рекомендації

Реклама

Національне агентство з питань державної служби затвердило Методичні рекомендації з питань випробування та встановлення відповідності державного службовця займаній посаді.

Відповідний наказ № 11-24 було підписано 31 січня 2024 року.

НАДС роз'яснило, що кожна особа, яка вступає на посаду державної служби, має необхідні для цієї посади освіту та кваліфікацію, проте спроможність виконувати завдання і функції за цією посадою визначається лише в процесі роботи. Тому саме під час випробування державний службовець зрозуміє, наскільки йому підходить саме така робота, а державний орган визначить спроможність державного службовця справлятись зі своїми обов'язками. Проте випробування важливо організувати таким чином, щоб його результат висвітлив мету цієї процедури.

Методичні рекомендації містять практичні поради, рекомендації та алгоритми, які допоможуть правильно та ефективно встановлювати випробування новопризначеним державним службовцям. Крім того, вони містять зразки документів, що можуть знадобитись при встановленні випробування.

Методичні рекомендації рекомендується застосовувати у своїй роботі суб'єкту призначення, державному службовцю, якому встановлено випробування, його безпосередньому керівнику, керівнику самостійного структурного підрозділу (за наявності) та службі управління персоналом державного органу, в якому працює такий державний службовець.

Для належної організації процесу випробування таку організацію рекомендується здійснювати безпосередньому керівнику спільно зі службою управління персоналом.

Абзацом другим частини третьої статті 35 Закону «Про державну службу» визначено, що випробування встановлюється строком від одного до шести місяців.

При визначенні строку випробування рекомендується враховувати досвід роботи особи на посадах державної служби, досвід служби в органах місцевого самоврядування, досвід роботи на посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

При встановленні такого строку рекомендовано враховувати складність роботи, виконання якої передбачають посадові обов'язки за відповідною посадою державної служби, а також чи передбачає така посада зайняття відповідального або особливо відповідального становища згідно із законодавством про запобігання корупції.

Перебіг строку випробування рекомендується обчислювати з першого робочого дня державного службовця, а для особи, яка вперше займає посаду державної служби, такий строк рекомендується обчислювати з дня набуття статусу державного службовця, а саме з дня складання нею Присяги державного службовця.

Про результати виконання завдань, встановлених державному службовцю на строк випробування, йому рекомендується скласти письмовий звіт, який надати безпосередньому керівнику в паперовій або електронній формі. У звіті про результати виконання завдань, встановлених державному службовцю на строк випробування, рекомендовано вказати строк виконання, а також досягнутий результат по кожному завданню.

Як державним службовцям зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Кабмін затвердив схему посадових окладів для держслужбовців на 2024 рік

Уряд уніс зміни до постанови щодо оплати праці працівників місцевих держадміністрацій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини