Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків офіційно опубліковано

Реклама

23 грудня в газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон № 3497-IX «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків».

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2024 року, крім пункту 2 розділу II (щодо доручення Кабінету Міністрів), який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Раніше Міністерство економіки роз'яснювало, що ухвалення законодавчого акта дасть змогу Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати та перестраховувати інвестиції як міжнародних, так і українських компаній ще до закінчення воєнного стану. Український бізнес, який орієнтований на експорт, матиме можливість користуватись інструментами страхування воєнних ризиків.

«Прийнятий Верховною Радою Закон фактично відновлює справедливість. Він спрямований на розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування інвестицій в Україні (як іноземних, так і вітчизняних інвесторів), в тому числі від воєнних ризиків. Відтепер і український внутрішній інвестор отримає можливість скористатись національним механізмом страхування немайнових воєнних та політичних ризиків», - наголосила Юлія Свириденко.

Важливо підкреслити, що ця законодавча норма не змінює мети діяльності українського експортно-кредитного агентства - ЕКА, а це стимулювання розвитку експорту товарів, робіт та послуг українського походження на світові ринки. Тож йдеться про страхування інвестицій саме в експортоорієнтовані підприємства.

У Міністерстві економіки очікують, що ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни. Адже страховий поліс ЕКА вже внесений Національним банком до переліку прийнятного забезпечення за позиками. Для цього у відомстві планують нарощувати фінансову спроможність ЕКА.

Довідково: ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» засновано у 2018 році. Єдиним засновником та акціонером ЕКА є держава в особі Кабінету Міністрів. Управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі ЕКА, здійснює Кабінет Міністрів через уповноважений ним орган управління - Міністерство економіки.

За матеріалами Урядового порталу

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Відкриття філії чи представництва української компанії за кордоном

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини