Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник будинку чи користувач: суд вирішив, хто має відшкодувати збитки, завдані позаобліковим використанням електроенергії

14 листопада 2023, 10:00
691
0
Реклама

До суду звернулося АТ «Хмельницькобленерго» з позовом до власниці будинку - просило стягнути з неї 29319 грн збитків, завданих самовільним позаобліковим використанням електроенергії.

Енергокомпанія пояснила, що у квітні 2022 року працівники Старосинявського РЕМ у її будинку встановили факт самовільного підключення до електромереж поза приладом обліку електроенергії. Відповідно до розрахунку вартості необлікованої електроенергії внаслідок порушення п. 8.4.13 Правил роздрібного ринку електричної енергії збитки склали 38319 гривень.

Відповідачка у травні 2022 року звернулася до Хмельницькобленерго про реструктуризацію заборгованості. Відповідно до укладеного договору боржниця зобов`язалася щомісячно протягом року перераховувати по 3193 грн, проте на час подання позову (травень 2023 року) сплатила лише 9000 грн.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що споживачем електричної енергії у будинку відповідачки є її сестра, яка й вчинила порушення.

Однак колегія суддів Хмельницького апеляційного суду у постанові у справі № 684/270/23 скасувала рішення суду першої інстанції, задовольнивши позов у повному обсязі.

Колегія суддів ХАС звернула увагу, що за статтями 316-319 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Власність зобов`язує. На зміст права власності не впливає місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Позаяк відповідачка - власниця будинку, то відповідальність за самовільне позаоблікове використання електроенергії має нести саме вона.

«Той факт, що необліковане використання електричної енергії фактично допустила інша особа, яка користується житловим будинком з дозволу власника, не має істотного значення для вирішення спору, оскільки стосується взаємовідносин власниці та користувача будинку», - йдеться у постанові ХАС.

За повідомленням на сайті суду

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентах, аналізуйте правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень VERDICTUM. Детальніше за посиланням.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Читайте також: Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо правомірності проведення фактичної перевірки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини