Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок оскарження рішення штатними ВЛК: роз'яснення Уповноваженого ВР з прав людини

Реклама

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини роз'яснив, що оскаржити рішення ВЛК можливо в досудовому та судовому порядку. 

Читайте також: Рада ухвалила Закон, яким спрощено порядок отримання статусу учасника бойових дій

Досудовий порядок

Наказом Міністерства оборони №490 від 18.08.2023 Розділ І наказу Міністерства оборони № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" доповнено новою главою 3 «Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК».

Довідкова інформація: ВЛК є штатними та позаштатними (постійно і тимчасово діючі). Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

- Центральна військово-лікарська комісія;

- ВЛК регіону.

Зазначається, що ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у ЗСУ та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в ЗСУ.

Згідно з пунктом 3.2 глави 3 наказу №402 наразі скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом «Про звернення громадян», тобто не пізніше одного місяця з часу вручення довідки ВЛК/свідоцтва про хворобу.

Відповідно до пункту 3.3 глави 3 наказу №402 скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16.11.2016 №608.

Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК  регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

Щоб подати скаргу, треба мати такі документи:

- заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня, у якій вказати причини перегляду постанови;

- всі наявні документи, видані ВЛК, рішення якої переглядається;

- результати попередніх медичних досліджень (у разі наявності).

Якщо оскарження відбувається у досудовому порядку, комісія вищого рівня може призначити повторний або контрольний медичний огляд.

Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Судовий порядок

До суду можна звертатися одразу, без попереднього використання досудового порядку або після отримання негативного висновку після досудового порядку. Строк оскарження висновку ВЛК у судовому порядку:

  • 3 місяці - якщо спочатку застосовано досудовий порядок. Відлік починається з дня вручення щодо розгляду заяви про оскарження постанови;

  • 6 місяців із дня винесення відповідної постанови ВЛК.

"Розглядаючи по суті спори у справах щодо оскарження рішення ВЛК, суд вправі перевірити законність висновку ВЛК лише в межах дотримання процедури прийняття цього висновку. Суд не може здійснювати власну оцінку підставності прийняття певного висновку, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері і тому оцінка підставності висновку ВЛК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права. Суд в межах розгляду справи не вправі надавати власну оцінку на предмет наявності підстав для визначення позивача таким, що придатний або не придатний до військової служби", - роз'яснили в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини.

Читайте також: Електронний документообіг у військово-лікарських комісіях: коли запрацює та які процеси спростить?

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини