Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон, яким спрощено порядок отримання статусу учасника бойових дій

8 листопада 2023, 17:22
7361
0
Реклама

Сьогодні, 8 листопада Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури надання особам статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України» (законопроєкт №9141). Про це повідомила прес-служба Апарату ВР. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зміни вносяться до статей 6, 7 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що регламентують питання присвоєння статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці.

Зміни полягають у тому, аби під час прийняття рішення про надання статусу таким особам відповідальні за присвоєння статусу органи (комісії, міжвідомчі комісії, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення) за заявою особи або її представника витребовували у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу, якщо такі документи не були подані на розгляд особою, щодо якої приймається рішення.

Такі документи будуть витребовуватися в уповноваженого органу/особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб'єктів владних повноважень протягом 5 календарних днів з дати надходження заяви.

Запитувані документи мають бути надані не пізніше ніж через 15 календарних днів з дати надходження запиту (або ж має бути повідомлена обґрунтована причина їх відсутності).

Не пізніше ніж через 10 календарних днів після отримання відповідей на запити комісія з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання Захиснику чи Захисниці статусу учасника бойових дій.

Аналогічну процедуру Закон передбачає також при отриманні статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або статусу члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

"В свою чергу Верховна Рада України та Уряд продовжать роботу над запровадженням автоматичного надання особам статусів, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідні законодавчі ініціативи невдовзі будуть подані на розгляд Верховної Ради України", - додали і прес-службі Апарату ВР.

Потрібно більше роз?яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні. 

Читайте також: Захисники зможуть отримувати чергове військове звання двічі: ухвалено Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини