Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС роз'яснила порядок припинення повноважень директора товариства за його ініціативою

Реклама

Директор товариства для припинення своїх повноважень як одноосібного виконавчого органу за своєю ініціативою має скликати загальні збори учасників товариства (п. 1 ч. 1, ч. 7 ст. 31 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю») з включенням до порядку денного питання про припинення своїх повноважень шляхом обрання нового директора або тимчасового виконувача його обов'язків (ч. 13 ст. 39 вказаного Закону), оскільки вирішення зазначеного питання належить до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства.

Водночас директор повинен дотриматися вимог ст. 32 цього Закону щодо порядку скликання загальних зборів учасників товариства, зокрема: не пізніше ніж за 30 днів до початку зборів шляхом надсилання поштовим відправленням з описом вкладення повідомити кожного з учасників товариства про порядок денний, дату, час і місце їх проведення, а також надати учасникам можливість ознайомитися з документами та інформацією, необхідними для розгляду питань порядку денного, і забезпечити належні умови для ознайомлення з такими документами та інформацією за місцезнаходженням товариства в робочий час.

За відсутності встановлених судами обставин укладення з директором трудових договорів (контрактів) норми законодавства про працю, зокрема, ст. 38 КЗпП України, яка визначає порядок розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника, не застосовуються.

У справі № 127/27466/20 директор ТОВ звернувся до суду з позовом до цього товариства та державного реєстратора про:

визнання звільненим з посади керівника ТОВ за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України;

зобов'язання ТОВ провести зміну керівника й подати заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.

У постанові від 6 вересня 2023 року у справі № 127/27466/20 Велика Палата Верховного Суду вказала, що позов директора не підлягає задоволенню, оскільки недотримання ним визначеного законодавством і Статутом товариства порядку скликання загальних зборів учасників ТОВ з власної ініціативи не дає підстав для висновку про те, що права позивача були порушені внаслідок позбавлення його можливості припинити свої повноваження як директора ТОВ з незалежних від нього причин.

За повідомленням на сайті ВС

Усі інструменти для юриста - в єдиній системі. З LIGA360 ви отримаєте повну базу законодавства та судових рішень. LIGA360 у два кліки обрахує штрафи, процесуальні строки, відкриє доступ до типових шаблонів і договорів. Модуль «Ситуації для юриста» містить повний перелік викликів, що виникають у роботі, та алгоритми дій. Для професійного використання замовте тестовий доступ прямо сьогодні.

Читайте також: Суд висловився щодо встановлення відеокамер зовнішньої системи відеонагляду у багатоквартирному будинку

Комплаєнс-перевірка: добірка цікавих матеріалів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини