Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон щодо забезпечення непорушності майнових прав

Реклама

22 липня набув чинності Закон № 3103-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав».

Зокрема, державний реєстратор встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема:

  • наявність факту застосування санкцій відповідно до Закону України "Про санкції", які унеможливлюють проведення державної реєстрації прав.

Розділ Державного реєстру прав та реєстраційна справа закриваються також в разі:

- набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовується рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, на підставі якого відкрито відповідний розділ;

- визнання прийнятим з порушенням Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та анулювання Міністерством юстиції України рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, на підставі якого відкрито відповідний розділ, - у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону.

Документ розроблено з метою приведення нормативного регулювання, установленого пунктом 1 частини сьомої статті 37 Закону № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у редакції Закону № 2255-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству", у відповідність із положеннями Конституції та Рішенням Конституційного Суду України від 16 листопада 2022 року № 9-р(II)/2022 у справі №3-270/2019(6302/19), яким зазначений припис було визнано неконституційним.

Верховній Раді необхідно було протягом шести місяців з дня ухвалення такого Рішення привести наведене нормативне регулювання у відповідність із Конституцією та цим Рішенням.

Детальніше про документ читайте також тут.

Щоб убезпечити нерухомість від дій шахраїв і "чорних реєстраторів", необхідно контролювати інформацію в Реєстрі речових прав. Поставте на цілодобовий моніторинг будь-які об'єкти вашої нерухомості за допомогою сервісу SMS-Маяк, який миттєво повідомить про початок будь-яких реєстраційних процедур і допоможе вчасно зупинити рейдерське захоплення.

Читайте також:

Що таке Due Diligence і чому це важливий етап угоди

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини