Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З Перехідних положень КПК заплановано прибрати спрощений доступ до персональних даних: проєкт № 9396

Реклама

Скасування Перехідних положень КПК щодо надання під час надзвичайного або воєнного стану тимчасового доступу до окремих речей і документів на підставі постанови прокурора повністю відповідатиме принципам кримінального судочинства.

Національна асоціація адвокатів України підтримала пропозиції, викладені в законопроєкті № 9396, про внесення відповідних змін до Кримінального процесуального кодексу України.

У НААУ нагадали, що Законом № 2137-IX Перехідні положення КПК було доповнено пунктом 20-7, який передбачає, що під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасовий доступ до деяких речей і документів здійснюється на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури.

Йшлося про спрощений (без ухвали слідчого судді) порядок доступу до:

- відомостей, які можуть становити лікарську таємницю;

- відомостей, які можуть становити банківську таємницю;

- інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

- персональних даних особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Автор законодавчої ініціативи звертає увагу на те, що питанням особливого режиму досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану присвячено окремий розділ IX-1 КПК. При цьому до відповідної статті 615 цього розділу вносились зміни на підставі законодавчих актів, прийнятих пізніше, ніж Закон № 2137-IX. Тож очевидно, що до відповідних правовідносин мають застосовуватись норми саме статті 615. Адже вони носять постійний, а не тимчасовий перехідний характер.

Тож для уникнення неоднозначного тлумачення та неоднозначного застосування норм КПК, недопущення існування колізій у проєкті запропоновано виключити із розділу «Перехідні положення» КПК пункт 20-7.

У Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу дійшли висновку, що проєкт № 9396 повністю відповідає принципам, закріпленим кримінальним процесуальним законодавством, і не матиме наслідком порушення фундаментальних конвенційних гарантій прав і свобод людини.

Ухвалення Закону в запропонованій редакції його проєкту також не призведе до порушення принципу правової визначеності. Про таку позицію НААУ поінформувала Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності.

Де шукати інформацію адвокату з кримінального права? LIGA360 містить понад 16 млн. рішень українських судів у кримінальних справах, судові прецеденти, аналітику й законодавство. А інноваційні АІ-можливості системи допоможуть миттєво спрогнозувати результати вашої справи й виконати legal research. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Захист прав адвокатів: у Раді Європи готують Конвенцію

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини