Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист прав адвокатів: у Раді Європи готують Конвенцію

Реклама

Комітет експертів із захисту адвокатів (Committee of experts on the protection of lawyers, CJ-AV) розробляє проект Європейської конвенції про захист прав адвокатів.

Незабаром має з'явитися текст проекту, який згодом затвердить Рада Європи.

У Страсбурзі проходить п'яте засідання CJ-AV, присвячене цьому питанню, інформує пресслужба Національної асоціації адвокатів України.

НААУ нагадала, що в 2020 році Європейський комітет з правового співробітництва (European Committee on Legal Co-operation, CDCJ) дослідив можливі заходи забезпечення захисту адвокатів. Одним із них мав стати новий правовий інструмент, який би ґрунтувався на Рекомендації Комітету міністрів R(2000)21 про свободу здійснення адвокатської діяльності, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини. Аби реалізувати напрацювання, у 2022 році у складі CDCJ було утворено Комітет експертів з питань захисту адвокатів, куди увійшли 15 фахівців з усієї Європи, зокрема з України.

Розробники вбачають основною метою майбутньої Конвенції забезпечення захисту прав і професійних гарантій адвокатів.

«Робота над документом триває, ми маємо відчутний прогрес. Сподіваємося, що незабаром буде готовий остаточний проект Конвенції. Вона стане першою в історії юридичної професії, що матиме обов'язковий статус для держав - членів Ради Європи», - зазначив заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, який є одним із експертів CJ-AV. Раніше його було обрано на посаду віце-президента Комітету експертів, а під час останнього засідання 3 липня його повноваження були подовжені до кінця роботи комітету. В. Гвоздій додав, що Конвенція буде відкрита для ратифікації країнами, які не є членами Ради Європи, що зробить її невід'ємною частиною їхнього законодавства після ратифікації.

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов'язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

Читайте також:

НААУ висловилася щодо рішення Кабміну про дозвіл лише адвокатам, які надають БПД, перебувати у громадських місцях у комендантську годину

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини