Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня діє новий порядок проведення таємної перевірки доброчесності прокурорів

Реклама

Генеральний прокурор Андрій Костін затвердив новий Порядок проведення таємної перевірки доброчесності прокурорів.

Відповідний наказ від 29 грудня 2022 року № 293 набрав чинності 1 січня 2023 року.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ Генеральної прокуратури України від 16 червня 2016 року № 205 "Про затвердження Порядку проведення таємної перевірки доброчесності прокурорів в органах прокуратури України".

Згідно з документом щорічна таємна перевірка доброчесності прокурорів проводиться на підставі частини п'ятої статті 19 Закону "Про прокуратуру".

Проходження таємної перевірки доброчесності полягає у щорічному поданні прокурором декларації доброчесності прокурора і, за наявності визначених підстав, проведенні службового розслідування та вивченні його результатів з метою перевірки інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) тверджень прокурора в декларації.

Установлено, що декларація доброчесності прокурора (далі - Декларація) - електронний документ, заповнений на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора і підписаний особистим електронним підписом.

Кожен прокурор щороку з 1 січня по 31 березня (включно) зобов'язаний особисто шляхом заповнення на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора подати Декларацію за формою і правилами, визначеними додатком 1 до Порядку, надати правдиві відповіді у формі "Підтверджую" або "Не підтверджую" на запитання, що стосуються або можуть стосуватися його доброчесності, а у випадках, визначених Порядком, Декларацією і правилами її заповнення, навести додаткові відомості.

Декларація підлягає оприлюдненню на офіційному вебсайті Офісу Генерального прокурора, за винятком періоду дії в державі правового режиму воєнного стану.

Особи, призначені на посаду прокурора вперше або поновлені на посаду прокурора за рішенням суду, подають Декларацію протягом 30 календарних днів після дати їх ознайомлення з відповідним наказом про призначення (поновлення) на посаду.

Прокурор, який не подав Декларацію в установлений строк, зобов'язаний письмово повідомити підрозділ внутрішньої безпеки про причини неподання або несвоєчасного її подання, долучивши копії документів (за їх наявності), які підтверджують поважність цих причин.

До закінчення календарного року, в якому подано Декларацію, будь-яка особа має право повідомити інформацію, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) одного або кількох тверджень прокурора в Декларації.

Така інформація направляється до підрозділу внутрішньої безпеки на електронну пошту або шляхом заповнення електронної форми на вебсайті Офісу Генерального прокурора, або поштовим зв'язком.

У разі одержання інформації, яка стосується конкретного прокурора і містить фактичні дані, що можуть бути перевірені, про недостовірність (у тому числі неповноту) тверджень, наведених у Декларації, підрозділ внутрішньої безпеки протягом п'ятнадцяти робочих днів з дати отримання такої інформації повідомляє керівника відповідного органу прокуратури про необхідність призначення службового розслідування з долученням отриманої інформації.

Керівник органу прокуратури протягом семи робочих днів із дня отримання такого повідомлення вирішує питання про призначення службового розслідування.

Службове розслідування під час таємної перевірки доброчесності не призначається, якщо інформація, зазначена вище:

- надійшла після закінчення календарного року, в якому подано Декларацію;

- у ній повідомлено про події, з часу настання яких минуло понад два роки;

- уже була або є предметом іншого службового розслідування;

- не відповідає вищенаведеним вимогам;

- стосується прокурора, з яким трудові відносини припинено.

Висновок, складений за результатами службового розслідування, окремі думки та зауваження до нього, за їх наявності, вивчаються підрозділом внутрішньої безпеки протягом двадцяти робочих днів з дати надходження матеріалів службового розслідування або їх копій.

У разі відсутності підстав для скасування висновку відомості про результати проходження таємної перевірки вносяться підрозділом внутрішньої безпеки до реєстру перевірок інформації про недоброчесність прокурорів.

З матеріалами таємної перевірки доброчесності має право знайомитись прокурор, стосовно якого її проведено, та його представник, повноваження якого підтверджено відповідно до вимог законодавства.

Прокурор вважається таким, що пройшов щорічну таємну перевірку доброчесності, якщо він відповідно до Порядку своєчасно подав Декларацію і:

- до закінчення календарного року, в якому її подано, інформація, яка стосується конкретного прокурора і містить фактичні дані, що можуть бути перевірені, про недостовірність (у тому числі неповноту) тверджень, наведених у Декларації, до підрозділу внутрішньої безпеки не надійшла або її не було виявлено цим підрозділом;

- за результатами службового розслідування складено довідку про результати таємної перевірки доброчесності прокурора (додаток 2 до Порядку), у якій зазначено, що доброчесність прокурора підтверджено.

Важливо: наказом установлено, що на період дії воєнного стану прокурор, який не має технічної можливості подати Декларацію, передбачену Порядком, у встановлений спосіб, зобов'язаний письмово повідомити про це Генеральну інспекцію Офісу Генерального прокурора та одночасно подати власноруч заповнену Декларацію у паперовому вигляді за формою і правилами, визначеними додатком 1 до Порядку.

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Повернення вилученого в ході обшуку (огляду) майна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини