Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав протиправним зменшення розміру одноразової грошової виплати учасникам бойових дій

30 листопада 2022, 16:10
8273
0
Реклама

Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи за позовом жителя Сумської області до Кабінету Міністрів, повідомляє пресслужба ОАСК.

Позивач звернувся до суду, зазначаючи в своїй заяві про незаконність зменшення учасникам бойових дій розміру щорічної одноразової виплати до 5 травня у 2022 році з 9 670 грн. до 1 490 грн.

Серед вимог його позову - визнати протиправною та нечинною урядову постанову від 07.05.2022 р. № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої законами «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» у частині осіб, які віднесені до учасників бойових дій.

Під час розгляду справи суд дослідив наявні докази сторін і встановив фактичні обставини, що мають значення для розгляду спору по суті. Зокрема, розмір щорічної грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій визначається частиною п'ятою статті 12 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у редакції Закону № 367-XIV, а саме - щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується вказана допомога у розмірі п'яти мінімальних пенсій. Такий висновок узгоджується із правовою позицією ВС, яка викладена у постанові від 19.10.2022 у справі № 440/4157/21 при вирішенні питання законності постанови Кабінету Міністрів щодо виплати разової грошової допомоги у 2021 році.

Однак в оскаржуваній частині постанови від 07.05.2022 р. № 540 Кабінет Міністрів визначив інший, ніж вказано у Законі, розмір щорічної допомоги до 5 травня, що свідчить про невідповідність цього нормативного акта КМУ положенням Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

З огляду на вищезазначене, суд задовольнив вимоги позивача та визнав протиправною урядову постанову від 07.05.2022 р. № 540 в частині виплати разової грошової допомоги до 5 травня 2022 року учасникам бойових дій в розмірі 1 491 грн. Суд зобов'язав Кабмін невідкладно після набрання рішенням суду законної сили опублікувати його резолютивну частину у виданні, в якому було офіційно оприлюднено нормативно-правовий акт.

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, що передбачені статтею 255 КАСУ, та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду в порядку та у строки, встановлені статтями 295 - 297 КАСУ.

Історію проходження судової справи можна перевірити у VerdictumPRO. Дізнайтеся, чи не було рішення переглянуто або скасовано, оцініть весь перебіг справи та спрогнозуйте тривалість розгляду. Замовте VerdictumPRO окремо або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також:

Як отримати статус учасника бойових дій, які брали безпосередню участь у бойових діях у зв'язку з агресією рф проти України?

Статус учасника бойових дій

Військові повістки: хто і де має право вручати

З 1 грудня розпочнеться оформлення документів для учасників бойових дій: Міноборони

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини