Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Статус учасника бойових дій

Реклама

На законодавчому рівні, учасниками бойових дій можуть вважатися ті захисники, які пішли захищати Україну у лавах Збройних сил України та до добровольчих формувань територіальних громад.

Порядок отримання статусу учасника бойових дій визначений:

Також, варто зауважити, що Законом України від 24.03.2022 року (реєстр. № 7180) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору” вдосконаленно законодавство України у сфері оборони з урахуванням найкращих практик та набутого практичного бойового досвіду в організації відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України.

Читайте також: Особливості захисту військовослужбовців під час військового стану

Про що йдеться в цих документах?

Законом № 3551-XII та Постановою КМУ № 413, передбачено отримання статусу учасника бойових дій для осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях під час проведення Антитерористичної операції на сході України (АТО) та операції Об'єднаних сил (ООС).

Зокрема ст.6 Закону № 3551-XII передбачено, що учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

А ось, Постановою № 1452, затверджено порядок та процедуру надання статусу учасника бойових дій.

В свою чергу Законом України від 24.03.2022 року (реєстр. № 7180), підвищенно рівень соціального і правового захисту (у тому числі надання статусу учасника бойових дій) військовослужбовців та членів добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у заходах підготовки та виконанні завдань територіальної оборони у період введення воєнного стану (оголошення стану війни).Та заначено, що соціальний і правовий захист військовослужбовців, які беруть участь у заходах підготовки та виконанні завдань територіальної оборони, здійснюється згідно із Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", а також у період введення воєнного стану (оголошення стану війни) Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Спільним для вказаних нормативних актів є те, що в них заначено, що право на отримання статусу учасника бойових дій мають право не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації .

Тобто, «статус» надається особам, які за рішенням органу військового управління були залучені до виконання бойових завдань, на території де велися воєнні (бойові) дії.

Спеціальна пропозиція LIGA ZAKON для юристів й адвокатів. Тільки в червні отримай -30% на рішення LIGA360: Юрист Професійний. Повна база законодавства й судових рішень стає ще вигіднішою.

Що потрібно, щоб отримати статус учасника бойових дій?

• доповідна записка командира військової частини, в якій зазначаються: псевдонім особи, часові та просторові показники виконання нею поставленого завдання;

• витяг із наказу про залучення особи до виконання завдань руху опору;

• витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, визначених у доповідній записці;

• у разі потреби - документ, що підтверджує зв'язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Захисникам, які в результаті виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до виконання відповідних завдань.

Що робити, якщо командир військової частини не подав документи до відомчої комісії про надання статусу УБД?

В разі неподання командиром в/ч документів, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Всі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або необхідно особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

Якщо ж, у особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, то йому необхідно звернутись із рапортом до командира військової частини.

В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи.

Бувають випадки, коли виявленні розбіжності та/або неточності у фактах, то тоді документи повертаються на доопрацювання.

В який термін комісія розглядає документи ?

За результатами розгляду поданих документів комісія приймає рішення про надання статусу УБД протягом одного місяця з дня надходження документів та видає посвідчення.

Що робити, якщо комісією було відмовлено у наданні статуту УБД?

У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд спеціальної комісії за рішенням керівника органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил.

Разом з цим, Рішення спеціальної комісії може бути оскаржене керівнику органу військового управління Сил спеціальних операцій Збройних Сил або в судовому порядку.

Адвокат юридичної компанії «Riyako&Partners»

Аніщенко Катерина

Читайте також: Набув чинності Закон щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян

Тероборона може виконувати завдання в районах ведення бойових дій: Закон набув чинності

Скористайся спеціальними добірками LIGA360 про воєнний стан. Щодня ми доповнюємо матеріали для бізнесу: господарська діяльність, звітність і податки, ЗЕД і мито, виплати, акциз і ліцензії, власність в умовах воєнного стану тощо. Спробуй LIGA360 на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини