Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив, що є офіційною електронною адресою

Реклама

КАС ВС надав роз'яснення щодо належного способу вручення копії судового рішення особі, яка не має офіційної електронної адреси. Про це йдеться в постанові ВС від 7 липня 2022 року у справі № 120/4298/21-а, повідомила прес-служба Суду.

Суть справи: позивач оскаржив до Верховного Суду ухвалу суду апеляційної інстанції про повернення апеляційної скарги. Повертаючи апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції керувався тим, що у встановлений судом строк скаржник не усунув недоліку апеляційної скарги, оскільки не подав заяви про поновлення строку апеляційного оскарження із зазначенням підстав для його поновлення. Водночас суд апеляційної інстанції вказав, що в матеріалах справи є електронна адреса представника апелянта, на яку суд двічі направляв належним чином завірену й підписану ЕЦП копію ухвали. Це підтверджується довідкою суду.

Підготовка до судового засідання стає зручнішою. Тепер VERDICTUM в LIGA360 має доступ до Кабінету Електронного суду. Аналізуйте судову практику та подавайте документи до суду в один клік.

На обґрунтування касаційної скарги скаржник повідомив, що суд апеляційної інстанцій дійшов необґрунтованого висновку про наявність зазначеної в матеріалах справи офіційної електронної адреси позивача. Електронна адреса, за якою нібито надсилалися процесуальні документи у справі, не вказана ним у апеляційній скарзі та не є офіційною. Крім того, посилаючись на вимоги ст. 251 КАС України, скаржник зазначив, що в разі розгляду справи за матеріалами в паперовій формі суд зобов'язаний надсилати судові рішення також у паперовій формі рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду задовольнив касаційну скаргу позивача, скасував ухвалу суду апеляційної інстанції і направив справу до цього суду для продовження розгляду.

КАС ВС зауважив, що згідно з підпунктом 15.15 п. 15 ч. 1 розд. VІІ «Перехідні положення» КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи суд вручає судові рішення в паперовій формі. Пунктом 16 цього розділу встановлено, що до дня реєстрації суб'єкта владних повноважень у ЄСІТС та отримання ним офіційної електронної адреси надсилання судом суб'єкту владних повноважень текстів повісток, копій судових рішень здійснюється за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У розумінні Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, офіційною електронною адресою є адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів. З огляду на це КАС ВС вважає обґрунтованими доводи скаржника про відсутність у нього офіційної електронної адреси.

Також колегія суддів, проаналізувавши положення ст. 251 КАС України, зазначила, що врученим належним чином є судове рішення, яке було доставлено на офіційну електронну адресу особи, а якщо такої адреси в учасника справи немає - в день доставки рекомендованого поштового відправлення з паперовою копією судового рішення.

Зустрічайте можливості системи пошуку та аналізу контрагентів CONTRAGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Користувачам системи CONTRAGENT доступна можливість перегляду досьє Персон: керівників та бенефіціарів компаній. Також всім користувачам доступне відображення інформації щодо наявності компаній у Єдиному реєстрі боржників та Автоматизованій системі виконавчого провадження.

Читайте також: Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: ВС

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини