Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст нагадав особливості участі в судових засіданнях в режимі відеоконференції

Реклама

На сьогодні проведення судового засідання в режимі відеоконференції стало вже звичним елементом здійснення судочинства в Україні. Можливістю проведення судового засідання в такому форматі активно стали користуватися ще під час встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Але можливістю проведення судового засідання в режимі відеоконференції користуються не тільки як протиепідемічними заходами, а й для економії часу на поїздки до суду, що може знаходитися в іншому місті або області.

Останній факт став особливо важливим у наш час, у зв'язку з проведенням воєнних дій на території України. Тому, задля власної безпеки, сторони та учасники судового провадження починають все більше використовувати відеоконференцзв'язок із судом для проведення судового засідання.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) зупинилися більш детально на можливостях відеоконференції із судом та процедурі подачі заяви для її проведення.

Проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв'язку може відбуватися як у приміщенні суду, так і поза його межами.

Згідно зі статтею 212 Цивільного процесуального кодексу у судовому засіданні можна брати участь в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості. Про таку можливість чи неможливість суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У будь-якому випадку, для проведення засідання в режимі відеоконференцзв'язку, учасник справи має подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання. Копію заяви потрібно надсилати іншим учасникам справи.

Згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему учасники справи беруть участь у відеоконференції із судом поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Мін'юсту зазначають, що ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду або переривання зв'язку із судом несе виключно учасник справи, який подав відповідну заяву.

Крім того, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. У такому випадку назву та адресу суду учасник справи повинен зазначити в самій заяві.

Важливо звернути увагу: якщо учасник справи є свідком, перекладачем, спеціалістом, експертом, то він бере участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду.

Однією з програм, за допомогою якої можна взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, є сервіс «EASYCON».

Щоб взяти участь у судовому засіданні дистанційно через цю програму, необхідно зареєструватися та авторизуватися в ній за електронним цифровим підписом.

У день судового засідання його учасник повинен:

  • за 10 хвилин до початку судового засідання авторизуватись у системі;

  • активувати технічні засоби - мікрофони, навушники тощо;

  • очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в ньому;

  • на початку відеоконференції показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Мін'юсту звертають увагу, що в кожному сервісі викладено детальну покрокову інструкцію з реєстрації та проходження відеоконференцзв'язку, тому учасник справи, який вперше скористався можливістю відеоконференції із судом, не заплутається в цій програмі та зможе вийти на зв'язок з відповідним судом.

Бажаєш розпланувати час та мати під рукою розклад судових засідань? Спробуй календар засідань у LIGA360. Переглядай розклад засідань по всій Україні та налаштуй моніторинг.

Читайте також:

Набрали чинності нові законодавчі зміни у сфері держреєстрації в умовах воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини