Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано огляд найактуальніших правових позицій ККС ВС за червень 2022 року

Реклама

Верховний Суд опублікував огляд найактуальніших правових позицій із проблем кримінального та кримінального процесуального права, що містяться в постановах, ухвалених Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду в червні 2022 року.

Зокрема, ККС ВС звернув увагу на такі питання кримінального права України:

- у яких випадках знівечення обличчя слід вважати непоправним (ст. 121 КК України);

- чи треба застосовувати під час кваліфікації дій медичного працівника за ст. 140 КК України положення про зворотну дію в часі законодавства України про кримінальну відповідальність у разі зміни на момент ухвалення вироку протоколу надання медичної допомоги в більш сприятливому напрямі порівняно з редакцією цього протоколу на момент надання медичної допомоги пацієнту;

- чи утворюють склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197 КК України, дії керівника сільськогосподарського підприємства, який після закінчення строку договору продовжив використовувати земельні ділянки та сплачував за них орендну плату, а держава не вживала жодних заходів із повернення цих земельних ділянок.

Окрім того, ККС ВС висловився щодо таких аспектів кримінального процесуального права України:

- чи є істотним порушенням кримінального процесуального закону відсутність в ухвалі апеляційного суду формулювання нового обвинувачення в разі перекваліфікації судом апеляційної інстанції дій особи на менш тяжкий злочин на підставі фактичних обставин провадження, встановлених судом першої інстанції;

- чи мають доказове значення самі по собі зразки, отримані для проведення експертного дослідження;

- що варто розуміти під матеріалами досудового розслідування, строк ознайомлення з якими визначено в ч. 5 ст. 219 КПК України, і чи належать до них матеріали, речові докази / їх частини, документи / копії з них, які подаються стороною захисту та долучаються до обвинувального акта.

Упродовж червня 2022 року ККС ВС висловлював також інші, не менш актуальні правові позиції, які висвітлено в огляді судової практики.

За матеріалами Верховного Суду.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Читайте також:

Мін'юст уточнив регулювання інституту приватних виконавців у воєнний час

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини