Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розробив порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній валюті користувачами платіжних послуг

Реклама

Нацбанк з метою реалізації норм Закону «Про платіжні послуги» (далі - Закон) розробив порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній валюті користувачами платіжних послуг (далі - користувач).

Це нове регулювання платіжного ринку, оскільки відповідно до Закону небанківські надавачі платіжних послуг отримали право відкривати платіжні рахунки користувачам та виконувати платіжні операції з цього рахунку на підставі їхніх платіжних інструкцій (тобто розпорядження користувача надавачеві послуг здійснити платіж). Йдеться про таких надавачів платіжних послуг, як платіжні установи, філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, оператори поштового зв'язку.

Відповідна постанова Правління НБУ від 29 липня 2022 року № 163 «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг» набирає чинності з дня введення в дію Закону, крім окремих норм.

Відповідно у новому порядку Національний банк визначив:

  • обов'язкові реквізити платіжної інструкції та вимоги щодо їх заповнення;

  • порядок виконання платіжних операцій, що включає ініціювання, прийняття до виконання та відмову від прийняття, відкликання платіжної інструкції;

  • порядок виконання надавачами платіжних послуг заходів щодо арешту коштів на рахунках користувачів.

Згідно з документом надавач платіжних послуг здійснюватиме обслуговування користувачів на підставі відповідних договорів і своїх внутрішніх документів із питань здійснення безготівкових розрахунків. Внутрішні документи надавача платіжних послуг не можуть містити положення, що суперечать вимогам законодавства України.

Надавач платіжних послуг прийматиме до виконання платіжну інструкцію / зведену платіжну інструкцію платника без обмеження її мінімальної або максимальної суми, крім випадків, передбачених законодавством України або правилами платіжної системи.

Такий надавач виконує платіжні інструкції відповідно до черговості їх надходження (крім випадків, установлених законом України) та виключно в межах залишку коштів на рахунку платника на момент надходження платіжної інструкції (крім платіжних інструкцій стягувача).

Надавач платіжних послуг платника має право виконувати платіжні інструкції платника з урахуванням сум, що надходять на рахунок платника протягом операційного дня (поточні надходження) або за рахунок наданого платнику кредиту, якщо ці умови визначено у відповідному договорі.

За матеріалами Національного банку

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Читайте також:

Нацбанк уточнив валютне регулювання: банки зможуть продавати більше іноземної валюти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини