Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд ухвалив постанову щодо наявності правових підстав для зарахування зустрічних однорідних вимог

Реклама

КГС ВС ухвалив постанову від 9 червня 2022 року у справі № 922/1690/21 щодо наявності правових підстав для зарахування зустрічних однорідних вимог. Про це повідомила прес-служба ВС.

ВС переглянув судові рішення про стягнення суми заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання умов договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ.

Потрібно знайти судове рішення за НПА чи контекстом? LIGA360 має 35 смарт-фільтрів для пошуку справ. Аналізуй судову практику в один клік.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено. Рішення судів обґрунтовані тим, що відповідач узяті на себе зобов'язання не виконав, а грошові кошти за договором купівлі-продажу частки у статутному капіталі в передбачений договором строк не сплатив.

Однак ВС визнав, що доводи скаржника у справі щодо неврахування правових висновків, викладених у постановах ВС, а також щодо ненадання оцінки скаржника в частині зарахування зустрічних однорідних вимог та надання оцінки всім обставинам і доводам сторін, знайшли своє підтвердження під час касаційного провадження. Тому ВС скасував судові рішення попередніх інстанцій, а справу передав на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Колегія суддів зазначила, що при вирішенні цього спору (щодо застосування ст. 601 ЦК України) треба враховувати постанови ВС:

Суди попередніх інстанцій, пославшись, зокрема, на постанову ВС від 22 січня 2021 року у справі № 910/11116/19, водночас не врахували викладеного в ній правового висновку стосовно безспірності заборгованості. У зв'язку із цим висновки судів попередніх інстанцій не узгоджуються з правовою позицією ВС.

Адвокати НААУ знаходять правові позиції в LIGA360. 100 млн рішень українських судів з можливостями аналізу, прецеденти, юридична аналітика й новини. Замов прямо сьогодні - формуй ефективні рішення в пару кліків.

Читайте також:

Нотаріальні дії щодо цінного майна в умовах війни: оновлено перелік уповноважених нотаріусів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини