Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірка на стан наркотичного сп'яніння водія: апеляційний суд відхилив аргументи про порушення порядку огляду на тверезість

Реклама

Перевірка на стан наркотичного сп`яніння проводиться лише у медзакладах. Хмельницький апеляційний суд відхилив аргументи водія про порушення порядку його огляду на тверезість. Про це повідомила прес-служба суду.

Суть справи: у ніч на 20 травня 2022 року на вул. Старокостянтинівське шосе у Хмельницькому поліцейські зупинили автомобіль «Renault» й у ході спілкування з водієм помітили у нього ознаки наркотичного сп'яніння: була порушена координація рухів, зіниці очей не реагували на світло, тремтіли кінцівки пальців рук.

Від запропонованого огляду на тверезість у медичному закладі чоловік відмовився, що є порушенням вимог п. 2.5 Правил дорожнього руху України.

Хмельницький міськрайонний суд визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП (відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан наркотичного сп'яніння), оштрафував на 17000 гривень й на 1 рік позбавив права керування транспортними засобами.

Шукаєш правову позицію ВС чи ключові справи ЄСПЛ? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Деталі за посиланням.

Водій подав апеляційну скаргу. Просив постанову судді першої інстанції скасувати, а провадження у справі закрити через відсутність події і складу адмінправопорушення.

На його думку, працівники поліції порушили порядок огляду на стан сп'яніння, бо не запропонували пройти його на місці зупинки. Натомість повезли до медичного закладу, до того ж не найближчого. Запевнив, що від проходження огляду не відмовлявся.

Апеляційний суд зауважує на медичний висновок, у якому йдеться, що водій від проходження огляду на стан наркотичного сп'яніння «ухилився». Його відмову зафіксувала й нагрудна відеокамера поліцейського.

ХАС також зазначає, що поліцейські дотрималися порядку проведення огляду на тверезість, позаяк законодавство визначає, що перевірка щодо наркотичного сп'яніння може проводитись лише у медичних закладах охорони здоров'я, які мають право на проведення лабораторного дослідження біоматеріалу. На місці зупинки такий аналіз зробити неможливо.

Доводи апелянта, що медзаклад, куди його доставили для проходження огляду був не найближчим, не спростовують факту вчинення правопорушення та не звільняють від встановленої законом відповідальності, уважає суд, оскільки та лікарня входить до переліку закладів охорони здоров`я області, яким надано право проведення такого огляду.

Тому постанову судді Хмельницького міськрайонного суду про притягнення водія до адмінвідповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП ХАС залишив без змін, а його апеляційну скаргу - без задоволення.

Раніше ми писали, що Хмельницький апеляційний суд у постанові у справі № 686/4281/21від 19.01.2022 вже вказував, що відповідний алгоритм визначає Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини