Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як продати нерухомість, якщо втрачено документи на квартиру?

Реклама

В умовах існуючого воєнного стану та військової агресії значна кількість громадян задумалась про продаж власного нерухомого майна та переїзд за кордон. При цьому, більшість людей має намір продати свою нерухомість швидко, оперативно та без зайвих часових і грошових витрат.

У цій статті ми поговоримо про те, як зробити так, щоб втрата правовстановлюючих документів на нерухоме майно не призвела до багатомісячної затримки процесу продажу нерухомості. Розглянемо алгоритм отримання дублікатів документів на квартиру.

Що таке документи на квартиру?

Важливо пам'ятати, що під документами на нерухомість зазвичай маються на увазі:

- технічний паспорт, який містить технічні характеристики нерухомого майна;

- правовстановлюючий документ, який засвідчує право власності (найчастіше, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу або дарування, свідоцтво про право власності на нерухоме майно (приватизаційне).

Технічний паспорт у жодному випадку не засвідчує наявність чи відсутність майнових прав. Вказівка у технічному паспорті прізвища замовника інвентаризації не свідчить, що така особа є власником нерухомого майна. Часто трапляються випадки, коли нерухомість змінила декілька десятків власників, але технічний паспорт містить посилання на прізвище першого власника. Це абсолютно законне явище, головне дотримуватися законодавчо встановленого "строку придатності" технічного паспорта у шість місяців для проведення реєстраційних дій.

Вищевказані документи слід зберігати максимально обачно у місцях, які захищені від зовнішнього впливу (сейф, банківська комірка та ін). Не передавайте оригінали таких документів стороннім особам та будьте обережними у разі перевезення їх громадським транспортом. Дуже часто шахраї викрадають правовстановлюючі документи на нерухомість, підробляють їх та реєструють право власності на таке майно за собою.

Продати нерухоме майно можливо тільки у разі, якщо у вас на руках є оригінал правовстановлюючого документа! Виключенням є випадок, коли ваша нерухомість це квартира у новобудові, а ви - її перший власник. У такому разі у вас на руках не буде правовстановлюючого документа (тому що забудовники частіше за все його не видають), а замість нього достатньо мати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно.

Щоб убезпечити нерухомість від дій шахраїв і "чорних реєстраторів", необхідно контролювати інформацію в Реєстрі речових прав. Поставте на цілодобовий моніторинг будь-які об'єкти вашої нерухомості за допомогою сервісу SMS-Маяк, який миттєво повідомить про початок будь-яких реєстраційних процедур і допоможе вчасно зупинити рейдерське захоплення.

Читайте також: Закон щодо удосконалення механізму протидії рейдерству опубліковано

Загальна інформація про відновлення документів на квартиру

У разі втрати документів на квартиру чи житловий будинок перш за все слід визначитися, що саме є у вас в наявності. Чи втрачено і правовстановлюючий документ, і технічний паспорт?

Відразу зауважимо, що втрата технічного паспорта не є суттєвою проблемою, адже його можна замовити та отримати новий у бюро технічної інвентаризації за 2-3 тижні.

У деяких випадках нотаріус може посвідчити угоду з продажу нерухомості без технічного паспорта (зокрема, якщо правовстановлюючий документ та реєстр речових прав містять чітку інформацію про технічні характеристики нерухомого майна). Але в будь-якому випадку інформацію про можливість укладення угоди без надання технічного паспорта варто уточнити у нотаріуса, який посвідчуватиме договір з продажу нерухомості.

Відновити правовстановлюючий документ набагато складніше. Це може зробити або орган місцевого самоврядування, який видавав свідоцтво про право власності на нерухоме майно (приватизаційне), або нотаріус, який видавав свідоцтво про право на спадщину або посвідчував договір купівлі-продажу чи дарування.

У випадку, якщо отримати дублікат правовстановлюючого документа неможливо, то необхідно звернутися до суду з позовом про визнання права власності на таке майно. Рішення суду у вказаному випадку фактично замінює правовстановлюючий документ.

Зазвичай неможливо отримати дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно (приватизаційне), коли таке право власності належить декільком особам, а один з власників відмовляється від участі у процедурі виготовлення дублікату. Неможливо також отримати дублікат, коли власник нерухомого майна помер, а один із спадкоємців не бажає брати участь у процесі отримання дублікату правовстановлюючого документа спадкодавця.

Важливо пам'ятати, що дублікат не видається у випадках, коли оригінал правовстановлюючого документа не втрачений, а утримується одним із співвласників. У такому випадку єдиний варіант - це судовий процес про визнання права власності на нерухоме майно.

Особливості відновлення деяких видів документів на квартиру

Поговоримо більш детально про відновлення втрачених правовстановлюючих документів.

У разі втрати технічного паспорта на нерухоме майно ви можете замовити новий у будь-якому приватному бюро технічної інвентаризації. Процедура виготовлення триває два-три тижні та коштує від трьох до шести тисяч гривень. Технік приватного бюро технічної інвентаризації здійснить виїзд за адресою розташування нерухомого майна з метою складання ескізного плану.

У випадку втрати правовстановлюючого документа на нерухоме майно ви маєте звернутися з письмовою заявою до поліції та розмістити оголошення про втрату такого документа у регіональній пресі.

У разі втрати свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу або дарування нерухомого майна дублікати таких документів готує нотаріус, що видавав свідоцтво про право на спадщину чи посвідчував відповідну угоду з відчуження нерухомості. Якщо нотаріус, який видавав свідоцтво про право на спадщину чи посвідчував договір купівлі-продажу або дарування нерухомого майна, пішов у відставку чи помер, то дублікати може видати нотаріальний архів у який на зберігання було відправлено відповідні нотаріальні справи.

Набагато складнішою є процедура відновлення свідоцтва про право власності на нерухоме майно (приватизаційне), адже така процедура складається з декількох етапів.

На першому етапі зацікавлена особа має звернутися до комунального підприємства бюро технічної інвентаризації для замовлення нового технічного паспорта та отримання висновку про можливість видачі такого дублікату.

Лише після отримання позитивного висновку та виготовлення нового технічного паспорта, зацікавлена особа може звернутися до приватизаційного відділу органу місцевого самоврядування та замовити відповідний дублікат.

Строк видачі дублікату свідоцтва про право власності на нерухоме майно (приватизаційного) становить 2-3 місяці з моменту звернення до комунального підприємства бюро технічної інвентаризації та до моменту фактичної видачі.

Що робити під час відновлення документів на житло?

Звичайно краще заздалегідь відновити документи на житло та лише після цього продавати нерухоме майно.

Але бувають ситуації, коли покупця вже знайшли, а документи на нерухоме майно ще не готові. Яким чином не втратити покупця?

Існує декілька варіантів, серед яких можна запропонувати укладення попереднього договору. Таким договором буде встановлено обов'язки сторін та передбачено строк у який сторони мають укласти основний договір купівлі-продажу.

Попередній договір гарантує, що покупець через деякий не відмовиться від купівлі нерухомого майна, а для продавця чітко визначається час протягом якого він може отримати дублікати документів на нерухоме майно.

Бажаєш оперативно отримувати документи щодо воєнного стану? З цим допоможе LIGA360. Законодавчі зміни, правова картина дня, аналітика, консультації - усе у зручних модулях. Замовляй прямо зараз на вигідних умовах.

Читайте також:

Функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану: прийнято урядову постанову

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини