Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився стосовно правової природи рішень про встановлення місцевих податків і зборів

Реклама

КАС ВС у постанові у справі № 0940/2301/18 від 10 грудня 2021 року сформулював позицію щодо правової природи рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів. Про це повідомила прес-служба ВС.

Суть справи: підприємство оскаржило рішення Сільради від 26 червня 2018 року про встановлення ставок земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) на 2019 рік на території цієї ради.

Позивач вказав, що оскаржуване рішення є регуляторним актом, а тому під час його прийняття відповідач зобов'язаний був дотриматися регуляторної процедури, передбаченої Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», зокрема оприлюднити проєкт регуляторного акта разом із відповідним аналізом регуляторного впливу в друкованих засобах масової інформації.

Готуєтеся до судового засідання? Аналізуйте судові рішення та прогнозуйте результат ваших справ на ІТ-платформі LIGA360. Знайдіть подібні справи у два кліки, щоб обрати найефективнішу стратегію захисту. Деталі за посиланням.

Місцевий суд в задоволенні позову відмовив. Суд апеляційної інстанції залишив це рішення без змін.

Верховний Суд у складі суддів об'єднаної палати Касаційного адміністративного суду зазначив, що до складу податкового законодавства України віднесено, зокрема, й рішення органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, як це визначено в п. 3.1 ст. 3 ПК.

Такі рішення органів місцевого самоврядування напряму ідентифіковані законодавцем саме як нормативно-правові акти з питань оподаткування місцевими податками та зборами (п. 12.5 ст. 12 ПК), і жодної правової регламентації стосовно віднесення таких актів до регуляторних не містять ні ПК, ні Закон «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

У ПК Закон «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» не віднесено до актів податкового законодавства України, які наведені в ст. 3 цього Кодексу за вичерпним і остаточним переліком, який розширеному тлумаченню не підлягає.

Отже, податкові відносини є окремим і самостійним різновидом відносин, урегульованих, окрім Конституції України, спеціальними актами законодавства за вичерпним і остаточним переліком, і не належать ані до господарських, ані до адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання, про які йде мова в Законі «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

ВС вказав, що рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами, яке приймається на підставі, за правилами й на виконання відповідних приписів ПК України та оприлюднюється у встановленому цим Кодексом порядку.

Вказані рішення не належать до регуляторних актів у розумінні Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у зв'язку з чим дія цього Закону не поширюється на такі рішення загалом та, зокрема, у 2017, 2018 роках.

Як самостійно подати звітність й контролювати сплату податків? Сервіс Liga:REPORT має усі шаблони звітів до податкової, автоматично перевіряє і розраховує дані. Також тут можна стежити за сплаченими податками й штрафами державі, вести книгу обліку доходів онлайн. Придбайте Liga:REPORT та звітуйте вже сьогодні без проблем.

Читайте також: Податкова перевірка: що треба робити і від яких дій утриматись?
Які суми податків і внесків сплачуватимуть ФОП з 1 січня 2022 року: ДПС

ВС сформулював позицію щодо подання апеляційної скарги особою, яка не є стороною справи

Отримай подарунок від LIGA ZAKON до Нового Року. Тільки до 14 січня замовляй преміум-рішення LIGA360 за ціною професійного. Максимум корисних функцій та ефективне інформування про новації у 2022 році. Встигни на святкові знижки за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини