Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За якою ставкою справляється держмито за видачу нотаріусом cвідоцтв про право власності на нерухоме майно - предмет прилюдних торгів

Реклама

Відповідно до п. 5 ст. 34 Закону «Про нотаріат» зі змінами та доповненнями видача свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів - нотаріальна дія, яка встановлює факти, що мають юридичне значення. Для нотаріуса, який вчиняє цю нотаріальну дію, основним є підтвердження факту безспірного набуття права власності на нерухоме майно саме цим набувачем; підтвердження цього права внаслідок проведення прилюдних торгів.

Про це нагадує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Згідно зі ст. 72 Закону «Про нотаріат» придбання жилого будинку (квартири) з прилюдних торгів оформлюється нотаріусом за місцезнаходженням будинку (квартири) шляхом видачі набувачу свідоцтва про придбання жилого будинку (квартири). Якщо торги не відбулися, свідоцтво про придбання жилого будинку (квартири) видається стягувачеві.

Придбання нерухомого майна, яке було предметом застави (іпотеки), оформлюється нотаріусом за місцезнаходженням цього нерухомого майна шляхом видачі набувачу свідоцтва про придбання нерухомого майна.

Свідоцтва про придбання жилого будинку (квартири) з прилюдних торгів видаються на підставі акта про продаж будинку (квартири) з прилюдних торгів чи акта про те, що будинок (квартира) залишено за стягувачем у зв'язку з тим, що торги не відбулися.

Свідоцтва про придбання нерухомого майна видаються на підставі акта про придбання нерухомого майна або реалізацію предмета іпотеки.

Якщо майно (свідоцтво) підлягає обов'язковій державній реєстрації, нотаріус зазначає про це в тексті свідоцтва із зазначенням органу, який здійснює таку реєстрацію.

За вчинення вищезазначених нотаріальних дій стягується державне мито відповідно до пп. «с» п. 3 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» у розмірі 0,03 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. ІТ-платформа LIGA360 відобразить дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,8 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Замовте презентацію LIGA360 та дізнайтеся, як бути впевненими у бізнес-зв'язках.

Читайте також:

Доступ нотаріусів до Єдиного держдемреєстру: НПУ розповіла про порядок набрання чинності нормами Закону

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини