Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доступ нотаріусів до Єдиного держдемреєстру: НПУ розповіла про порядок набрання чинності нормами Закону

Реклама

10 грудня 2021 року набирають чинності норми Закону № 1892-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку доступу до Єдиного державного демографічного реєстру».

Нотаріальна палата роз'яснила, що порядок набрання чинності нормами Закону № 1892-IX визначений пунктом 1 Розділу ІІ «Прикінцеві положення» - з дня, наступного за днем опублікування. Закон опубліковано 9 грудня 2021 року в газеті «Голос України» № 233.

1. Пункт 3 розділу I Закону № 1892-IX, яким передбачено внесення змін до Закону України № 1720-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переходу прав на земельну ділянку у зв'язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розміщено», а саме:

1) викладено в новій редакції абзац перший пункту 8 розділу I Закону № 1720-IX. Ця зміна носить технічний характер і уможливлює викладення статті 31-6 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у редакції Закону № 1720-IX;

2) у пункті 1 розділу II «Прикінцеві положення» слова «через три місяці з дня його опублікування» замінено словами «з дня, наступного за днем опублікування Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку доступу до Єдиного державного демографічного реєстру», але не раніше дня, наступного за днем набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості». Нотаріальна палата звертає увагу: Закон № 1720-IX набирає чинності не 1 січня 2022 року, як це передбачалось раніше, а 10 грудня 2021 року.

2. Пункт 2 розділу II Закону № 1892-IX, який покладає на Кабмін такі зобов'язання:

1) протягом 3 місяців з дня опублікування Закону № 1892-IX:

- забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації Закону № 1892-IX;

- привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом № 1892-IX;

- забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із Законом № 1892-IX;

2) протягом 6 місяців з дня опублікування Закону № 1892-IX (з 9 грудня 2021 року):

- затвердити порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру;

- забезпечити безоплатне підключення нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру, у тому числі шляхом надання їм можливості безперервного використання відповідних відомостей у власних інформаційних системах;

- забезпечити організацію формування нотаріусами довідок в електронній формі з Єдиного державного демографічного реєстру;

3) у четвертому кварталі 2022 року поінформувати Верховну Раду про стан виконання Закону № 1892-IX.

З дня, наступного за днем опублікування Мін'юстом повідомлення в газеті «Голос України» про початок функціонування програмного забезпечення, що забезпечує доступ нотаріусів до Єдиного держдемреєстру, але не пізніше 18 місяців з дня опублікування цього Закону, набирають чинності такі норми:

1. До Закону «Про нотаріат» будуть внесені такі зміни:

1) частину третю статті 43 буде замінено двома новими частинами, якими уточнено порядок встановлення особи, зокрема передбачено, що при вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, також перевіряють дійсність документів за Єдиним державним демографічним реєстром, якщо документи були оформлені із застосуванням засобів цього Реєстру;

2) частину другу статті 46-1 буде викладено в новій редакції, відповідно до якої нотаріус під час вчинення нотаріальних дій використовує в тому числі відомості Єдиного державного демографічного реєстру.

2. Статтю 11 Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» буде доповнено частиною сьомою такого змісту:

«7. Інформація, відомості або інші персональні дані про особу, що містяться у Реєстрі, надаються нотаріусу під час вчинення ним нотаріальної дії шляхом доступу до інформації Реєстру в установленому порядку після відповідної авторизації із збереженням інформації про нотаріуса, який здійснив такий доступ, введені ним запити, сформовані витяги, а також дату та час перегляду персональних даних та іншої технологічної інформації. Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру затверджується Кабінетом Міністрів України».

Бажаєте першими дізнаватись про зміни, що впливають на ваш бізнес? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360. Отримуйте автоматичні сповіщення про зміни законодавства, контрагентів, майна. Замовляйте презентацію LIGA360 прямо сьогодні, щоб приймати smart-рішення в умовах постійних змін.

Читайте також:

Як зняти арешт з майна: пояснює Мін'юст

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини