Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсторонення від роботи за відмову від вакцинації від COVID-19: чи можна працювати дистанційно або піти у відпустку?

23 листопада 2021, 16:12
5676
2
Реклама

На найпоширеніші питання з приводу відсторонення від роботи працівників, які не пройшли вакцинацію від COVID-19, відповіла заступниця начальника Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Ганна Зуб.

За відмову від щеплення звільнити працівника роботодавці не можуть.

Якщо усунуто причину, через яку працівник був відсторонений (він вакцинувався, або закінчився карантин), термін відсторонення закінчується.

На час відсторонення основного працівника можна найняти на цю посаду іншу людину - але до моменту повернення на роботу того, кого відсторонили.

На час відсторонення можна взяти оплачувану відпустку. Якщо є відпустка, що йде за графіком, і цей час збігається з терміном відсторонення, тоді роботодавець відпускає людину в оплачувану відпустку. Якщо відпустка йде не за графіком, то її можна взяти за згодою між роботодавцем і працівником.

Працівник, якого відсторонили, не може виконувати роботу дистанційно. З боку роботодавця це буде порушення статті 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Порушення статті тягне за собою адміністративну відповідальність з накладенням штрафу від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.

Для тих, хто працевлаштований офіційно, зберігається соціальний пакет. Проте лікарняний під час відсторонення від роботи не виплачується, бо він є компенсацією втраченого доходу, а під час відсторонення зарплата не виплачується та середній заробіток не зберігається.

Якщо у вас є протипоказання до щеплення, роботодавцю можна надати довідку встановленої форми та продовжити працювати.

Где читать профессиональную аналитику об управлении персоналом? В рабочем пространстве LIGA360: HR-менеджер. Настройте персональную ленту новостей из выбранных источников, получайте доступ к аналитике по кадровому учету, читайте комментарии экспертов. Выберите свое решение LIGA360 по ссылке.

Сезон знижок оголошуємо відкритим! Тільки у Black Friday можна отримати до -50 % на рішення LIGA360. Заповніть заявку й отримайте першими вибухову пропозицію на рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-фахівців.

Читайте також:

Бажаєте пришвидшити роботу юридичного департаменту? Ось як цього досягти з LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини