Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діючу територіальну юрисдикцію судів продовжено до 1 січня 2023 року: Закон прийнято

16 листопада 2021, 16:30
1671
0
Реклама

16 листопада Верховна Рада прийняла Закон (проєкт № 5387) «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку із утворенням (ліквідацією) районів».

Ним на один рік подовжено термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради від 17.07.2020 № 807-IX) територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року.

Вища рада правосуддя роз'яснила, що суди загальної юрисдикції були розташовані здебільшого в районних центрах. Проте після зміни адміністративно-територіального устрою районними центрами в деяких випадках стали населені пункти, які не були райцентрами та на території яких не було судів. У зв'язку з цим виникла необхідність у створенні судів або їх перенесенні. Оскільки наразі триває робота над розробленням нової мережі судів, до її затвердження до 1 січня 2023 року зберігається територіальна юрисдикція, яка діяла до ухвалення Парламентом постанови про утворення та ліквідацію районів.

Як повідомляла ВРП, під час обговорення положень Закону (на етапі законопроєкту № 5387) на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики член Вищої ради правосуддя Сергій Болотін зазначив, що Рада повністю підтримує законопроєкт, адже, незважаючи на проведену колосальну роботу, на сьогодні суди ні процесуально, ні матеріально, ні організаційно не готові до укрупнення.

Бажаєте мати розклад судових засідань під рукою? Понад 400 тис. дат засідань по всій Україні є у LIGA360. Швидко знайдіть потрібне засідання, оцініть навантаженість судді або суду, отримуйте сповіщення про зміни. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Закон про медіацію прийнято: основні положення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини