Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Офіційна електронна пошта для юросіб і ФОП: за основу ухвалено доопрацьований проект

16 листопада 2021, 15:00
8806
1
Реклама

На сьогоднішньому засіданні, 16 листопада, Верховна Рада ухвалила за основу доопрацьований законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використанняофіційної електронної адреси.

З відповідним доопрацьованим законопроектом № 3860-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес", ви можете ознайомитись в ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Один з ініціаторів законопроекту, народний депутат Роман Бабій зазначив, що ідея в тому, щоб суд міг пересилати копії процесуальних документів, повідомлення, виклики, повістки на електронні адреси.

«Перше, це введення електронної адреси офіційної пошти для юридичних осіб і фізосіб-підприємців. А також, щоб суди могли відправляти на ті електронні пошти, які вказують самі сторони, і це було б належним повідомленням, але за умови, що сторона, яка буде отримувати кореспонденцію, надала письмову згоду на таке отримання документів від суду.

Пропонується три канали комунікацій:

  • офіційна електронна адреса (яка передбачена в ЕСІТС);

  • електронна адреса, яка міститься в Єдиному реєстрі юросіб і фізосіб-підприємців, яку з часом юрособи та ФОП повинні будуть заповнити в графі Реєстру;

  • електронна пошта, яку вказує сама сторона, надаючи згоду на отримання документів від суду», - розповів він.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Придбайте корпоративне рішення LIGA360 вдвічі вигідніше тільки до 25 листопада.

Доопрацьований законопроект спрямований на запровадження адреси офіційної електронної пошти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (адреса офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ), яка разом з офіційною електронною адресою, що функціонуватиме в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, використовуватиметься в судах при здійсненні господарського, цивільного та адміністративного судочинства для направлення учасникам судового процесу копій рішень, ухвал, судових повісток та інших документів в електронній формі.

Планується, що документи, листи та/або повідомлення, надіслані на адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ, якщо такий порядок повідомлення передбачений законодавством, вважатимуться такими, що надіслані офіційно та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження їх направлення.

Зазначається, що запровадження адреси офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ сприятиме швидшій та ефективнішій комунікації, в першу чергу, судів з учасниками судового процесу, а в подальшому може бути використано і для офіційного листування з іншими органами та організаціями, якщо це буде передбачено законом.

Законопроектом пропонується внести зміни і до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», зокрема:

  • в ст. 1 додати новий термін «адреса офіційної електронної пошти»;

  • передбачається, що адреса офіційної електронної пошти відноситься до обов'язкових свідчень, що містяться Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, фізичну особу-підприємця, державному органі та органі місцевого самоврядування як юридичних осіб, про арбітражних керуючих України;

  • встановити, що відсутність в заяві про державну реєстрацію відомостей про адресу офіційної електронної пошти, якщо на дату подання заяви про державну реєстрацію такі відомості відсутні в Єдиному державному реєстрі, є підставою для призупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації.

"Адреса офіційної електронної пошти - адреса електронної пошти юридичної особи чи фізичної особи - підприємця, що використовується для офіційного листування в електронному вигляді. Документи, листи та/або повідомлення, надіслані на адресу офіційної електронної пошти, якщо такий порядок повідомлення передбачений законодавством, вважаються такими, що надіслані офіційно та не потребують додаткового документального підтвердження їх направлення. Підтвердженням направлення документів, листів та/або повідомлень на адресу офіційної електронної пошти є електронне підтвердження про дату та час його направлення або електронне підтвердження про прочитання. Адреса офіційної електронної пошти не може бути зареєстрована на доменних іменах "ru"", - йдеться в пункті 19, яким пропонується доповнити ч. 1 ст. 1 Закону.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер ви зможете розрахувати вірогідність перемоги вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням.

Читайте також:

Новий функціонал у LIGA360: комплексна система автоматизації договірної роботи Contractum

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини