Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах: ВС

16 листопада 2021, 09:15
4731
0
Реклама

Верховний Суд висловив позицію щодо підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах. Відповідну постанову у справі № 227/4273/16-а КАС ВС ухвалив 23 вересня 2021 року, повідомила прес-служба Суду.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Деталі за посиланням.

Суть справи: громадянин звернувся з позовом до суду, в якому просив визнати незаконним та скасувати рішення місцевого об'єднаного управління Пенсійного фонду України про відмову в призначенні пенсії, зобов'язати відповідача зарахувати до пільгового стажу роботи відповідні:

  • періоди роботи на гідрошахті;

  • періоди роботи стволовим підземним.

Також позивач просив призначити йому пенсію відповідно до ст. 14 Закону «Про пенсійне забезпечення».

Відмовляючи в задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з відсутності необхідного пільгового стажу в підземних роботах - 25 років.

Верховний Суд же задовольнив касаційну скаргу позивача, скасував рішення судів попередніх інстанцій та ухвалив нове рішення - про задоволення позову.

Суд зазначив, що Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, визначає механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника.

LIGA ZAKON дарує щедрі подарунки до свого 30-річчя! Тільки в листопаді, замовляючи ІТ-платформу LIGA360 для управління інформацію й ризиками - ви отримаєте вдвічі нижчу ціну й вдвічі більше користувачів. Замовте спеціальну пропозицію, та зробіть свій бізнес ефективним на 360.

Відповідно до п. 3 цього Порядку підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Суд дійшов висновку, що необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років є лише в тому випадку, коли в трудовій книжці відсутні дані про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня у виробництві зі шкідливими умовами праці.

Проте в цій справі в трудовій книжці позивача чітко зазначено періоди роботи, її характер, що виключає необхідність звернення до комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років при Головному управлінні ПФУ в області. Отже, період роботи позивача на гідрошахті підлягає включенню до пільгового стажу.

"З урахуванням того, що до пільгового стажу позивача також підлягають зарахуванню відповідні періоди роботи на гідрошахті «Красноармійська» та в ТОВ «Техіновація», що в сукупності становить більше ніж необхідних 25 років, вказане свідчить про наявність у позивача передбаченого ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» права на призначення пенсії на пільгових умовах", - йдеться в повідомленні Суду.

Читайте також: Оформлення додатків до позовних заяв, скарг, що подаються в електронній формі: позиції ВС

Дізнавайтеся першими про правові зміни - мінімізуйте юридичні ризики. ІТ-платформа LIGA360 сповістить про зміни законів, судових рішень, компаній. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН в умовах постійних змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини