Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розмір грошових переказів без проведення фінмоніторингу збільшено на 1 гривню: Закон набрав чинності

Реклама

Сьогодні, 8 жовтня, набрав чинності Закон № 1733-IX "Про внесення зміни до пункту 8 частини вісімнадцятої статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо уточнення окремих положень". Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 7 жовтня.

Пунктом 8 частини вісімнадцятої статті 14 Закону № 361-IX у попередній редакції було передбачено, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов'язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Обмеження застосовувалося при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно було ідентифікувати себе для банку.

Таким чином, фінансовий моніторинг не поширювався на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень, уже підлягав заходам фінансового моніторингу, передбаченим статтею 14 Закону № 361-IX.

Це призводило до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та відповідно позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків і фінансових установ, що були змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Закон № 1733-IX усуває таку невідповідність та передбачає, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень.

Отримайте всю повноту інформації про НПА. У LIGA360:Юрист до кожної норми надаються коментарі експертів, роз'яснення держорганів, пов'язані судові рішення. Тут можна ознайомитись з усіма документами, що посилаються на норму або документ у цілому. Замовте тестовий доступ до LIGA360:Юрист прямо зараз.

Читайте також:

Поспілкувався з адвокатом - масштабував бізнес: 3 причини переглянути комунікацію зі своїми юристами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини