Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поспілкувався з адвокатом – масштабував бізнес: 3 причини переглянути комунікацію зі своїми юристами

6 жовтня 2021, 13:05
653
0
Реклама

А ви помічали, що комерційні департаменти, відділи продажів та маркетологи не полюбляють взаємодіяти з юристами? Ніде правди діти, раніше і я, працюючи комерційним директором, сприймала роботу юристів не як допомогу, а навпаки, перешкоду на шляху до укладення угоди. Так відбувається тому що у юристів та менеджерів різні цілі. Менеджер попри все хоче укласти угоду, а юрист - запобігти всім можливим ризикам. І немає кращого способу уникнути ризиків, як просто не укласти угоду.

Пропоную поглянути на співпрацю з юристами під іншим кутом. Адже представники цієї професії можуть не лише вберегти від потенційних ризиків, але і допомогти вам сформувати заповітну унікальну торгову перевагу. І, безумовно, це посилить ваші позиції серед конкурентів.

Договори в стилі legal design

Перше, на що хочеться звернути увагу - це договори, політики та стандарти, які розробляють ваші юристи. Чому б, наприклад, замість стандартних нудних договорів не скористатися legal design?

Це підхід до вирішення юридичних завдань з використанням методів дизайнерського мислення, завдяки яким договір стає нативно зрозумілим клієнту. Йому не потрібно вчитуватися в десятки сторінок абсолютно невідомої вузькопрофільної термінології. Таким чином ви економите час клієнта на вивчення договору, комунікацію з юристом, але при цьому зберігаєте всі фундаментально важливі умови.

Договір, в якому застосовується legal design, створюється таким чином, щоб клієнт максимально легко і швидко пробігся по всіх пунктах. На чолі такого процесу завжди стоїть жива людина та її персональне розуміння суті документа. Договори в стилі legal design допомагають зняти соціальну напругу та орієнтовані на клієнта, що, в свою чергу, викликає у нього емпатію.

Особливо раджу придивитися до legal design представникам креативної індустрії. Часом дуже важливо, щоб договір, який ви надаєте своєму клієнту, був свого роду його віддзеркаленням. Скажу більше: часто саме такий хід може бути останньою краплею, яка переповнить чашу терезів на вашу сторону.

В Україні я знаю кілька компаній, які застосовують технологію юридичного оформлення. Серед них - Deloitte, Bot&Partners та Juscutum. Хорошим прикладом legal design може стати контракт у вигляді коміксу. Як приклад - "Зірковий контракт", який по максимуму виділяє клієнта - публічну особу.

Конкурентна перевага для шукачів

Юристи можуть допомогти вашій компанії відбудуватися від конкурентів на ринку праці та показати всі переваги вас як роботодавця. Залучати кращих співробітників без надання бенефітів (ясна річ, крім високої зарплати) стає все складніше. Для таких співробітників на перший план виходить (особливо представникам покоління Z) корпоративна культура, КСВ, програми лояльності та турботи про співробітників.

То чому б не залучати юристів, щоб вони навчали ваших співробітників безпеки поведінки на робочому місці, цифрової гігієни, моментів особистої правової безпеки та збереження персональних даних. Або, наприклад, спільно з юристами ви можете розробити тренінги та квести для своїх співробітників, які підвищать їх юридичну грамотність та знання прав людини.

Мені пощастило спостерігати за проведенням рольових ігор - квестів, націлених на підвищення грамотності співробітників при проведенні обшуку. Стрес, який пережили співробітники протягом всієї гри, змінювався ейфорією. Також, судячи з відгуків ейчарів, це хороший тімбілдинг і після проведення таких ігор рівень лояльності співробітників компанії підвищувався. Це легко пояснити: люди бачили, що компанія замість агресивної нав'язливості у цікавому форматі урізноманітнила їхні будні.

Разом зі своїми юристами ви можете створити подібну унікальну перевагу для шукачів.

Вигідні ціни

Досить поширеною стратегією при запуску нового продукту або бізнесу є знижки, які дозволяють "відкусити" частину клієнтів від конкурента. У таких конкурентних війнах може значно зменшуватися прибуток, в результаті чого власнику доводиться підвищувати вартість. А згодом - втрачати перевагу в ціні та клієнтів.

Щоб зберегти цінову перевагу або акумулювати прибуток для подальших цінових знижок, варто звернути увагу на скорочення витрат. Одним з варіантів може бути законна оптимізація оподаткування. Мова не про тіньові схеми або офшори, які піддають клієнта ризикам, а про дії, які полягають у використанні наданих законом прав, що звільняють від сплати податків або дозволяють обрати максимально вигідну форму ведення підприємницької діяльності.

Що це може бути:

1. Вибір найбільш вигідної системи оподаткування

2. Використання різних моделей в структурі бізнесу (наприклад, франчайзинг, інтернет-торгівля)

3. Використання податкових пільг

4. Розроблена грамотна облікова політика

І таких прикладів може бути набагато більше, якщо підійти до комунікації з юристом з позиції соратництва. Впевнена, що в процесі бесіди з юристами через призму формування своєї унікальної переваги ви знайдете ще чимало корисних опцій. Тому не соромтеся звертатися до юристів з нестандартними питаннями, отримуючи з вашої співпраці максимально ефективні результати для свого бізнесу.

Читайте також: Графік заходів Академії ЛІГА:ЗАКОН на жовтень 2021

Плануєте придбати професійне рішення LIGA360 для юриста або адвоката НААУ? Отримайте знижку 30% спеціально до Дня юриста та 30-річчя ЛІГА:ЗАКОН. Умови участі дізнавайтесь за посиланням.

Адвокати можуть створити свій сайт-візитівку в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Про переваги реєстрації в каталозі  читайте тут. Зареєструватись можна за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини