Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На водія накладено штраф за пред'явлення посвідчення водія в "Дії": що вирішив суд?

Реклама

Суть справи: водій звернувся до суду з позовом до патрульної поліції про скасування постанови про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 126 КУпАП, закриття провадження у справі.

У постанові йдеться про те, що керуючи автомобілем, позивач не мав при собі посвідчення водія на право керування відповідної категорії, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 126 КУпАП, за що на нього накладено стягнення у виді штрафу в сумі 425 грн.

Суд першої інстанції задовольняючи позов дійшов висновку, що позивач дотримався п. 2.4 Правил дорожнього руху, а саме на вимогу поліцейського пред'явити для перевірки посвідчення водія, ним пред'явлено на смартфоні Е-посвідчення водія.

Апеляційний суд у постанові від 22.07.2021 у справі № 215/5828/20 погодився із таким рішенням, залишивши апеляційну скаргу відповідача без задоволення.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням.Також ви можете скористатись сервісом "Референт" у системі VERDICTUM, в якому можна контролювати появу нових судових рішень в історії справи.

Постановою Кабінету Міністрів України N 956 від 23.10.2019 "Про реалізацію експериментального проекту щодо застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу" затверджено Порядок застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Частиною 6 та 7 Порядку визначено, що Е-посвідчення та е-свідоцтво пред'являються власником транспортного засобу на смартфоні без додаткового пред'явлення посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виготовлених на бланках, а також документа, що посвідчує особу.

Поліцейський проводить перевірку достовірності пред'явлених особою е-посвідчення та е-свідоцтва за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду) та відомостей з єдиної інформаційної системи МВС.

Усі рішення українських судів доступні в системі VerdictumPRO. Отримуйте доступ до бази із 94 млн судових справ із можливостями аналітики. Замовте VerdictumPRO окремо, або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також: Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху

Телефонний дзвінок не є підставою для вимушеної зупинки авто: рішення ВС

Яка помилка поліцейського анулює штраф за порушення ПДР

Справа про адмінправопорушення закривається, якщо інспектор не дозволив водію залучити адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини