Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президенту хочуть розширити повноваження: зареєстровано законопроект про внесення змін до КК та КПК

Реклама

Народний депутат Григорій Мамка зареєстрував у Парламенті законопроект № 5672-1 «Про внесення змін і доповнень до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Зазначений законопроект є альтернативним до законопроекту № 5672, яким передбачається внести зміни до Кримінального кодексу та доповнити Загальну частину КК розділом XV-1 «Політико-правове рішення», що передбачатиме статтю 108-1 з аналогічною назвою - «Політико-правове рішення». Проект № 5672 розроблено з метою забезпечення своєчасного й ефективного захисту прав людини, а також унеможливлення ухилення від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили тяжкі чи особливо тяжкі злочини на тимчасово окупованій території України. Проектом запропоновано надати право Президенту ухвалювати політико-правове рішення як винятковий кримінально-правовий захід.

Метою альтернативного законопроекту № 5672-1 автор законодавчої ініціативи визначив забезпечення своєчасного й ефективного захисту прав людини - прискореного вирішення всіх критичних питань щодо прав та свобод громадян України, іноземців та осіб без громадянства та надання Президентові можливості ухвалювати Правильне рішення як винятковий кримінально-правовий захід. Також метою проекту закону є вирішення питання щодо притягнення до відповідальності за невиконання Правильного рішення та встановлення підслідності Національного антикорупційного бюро за цим кримінальним правопорушенням.

Проектом Закону передбачається внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, а саме:

1) доповнити Загальну частину КК розділом XV-1 «Правильне рішення», що передбачатиме статтю 108-1 з аналогічною назвою.

Згідно із зазначеною статтею Президент зможе ухвалювати Правильне рішення як винятковий управлінський захід, зокрема у формі кримінально-правового заходу.

Правильне рішення має своїм завданням правове забезпечення реалізації повноважень Президента, які прямо не визначені Конституцією, але є необхідними з огляду на політичну доцільність та запит суспільства на рішучі реформи та з інших питань.

Про ухвалення Правильного рішення Президент видає указ. Правильне рішення, ухвалене Президентом, є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

Правильне рішення є тимчасовим кримінально-правовим заходом. Норми, що його регулюють, підлягають скасуванню через 10 років, після припинення виконання повноважень чинним Президентом;

2) Особливу частину КК запропоновано доповнити новою статтею 344-1, що встановлює відповідальність за невиконання Правильного рішення.

Запропоновано закріпити, що невиконання або неналежне виконання громадянами України, іноземцями та особами без громадянства Правильного рішення карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років;

3) змінами до статті 216 КПК встановлюється підслідність НАБУ щодо розслідування кримінальних правопорушень за новою статтею 344-1 Кримінального кодексу.

Часто працюєте з договорами? Перевірте їх з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Незначущі слова, помилки в нумерації, реквізитах та структурі підсвітяться автоматично. Замовте прямо зараз і зробіть договірну роботу ефективнішою.

Читайте також:

Президент підписав Указ про застосування санкцій до 6 фізосіб і 10 юросіб

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини