Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено, як перевірятимуть покупців земельних ділянок с/г призначення

Реклама

Кабінет Міністрів затвердив Порядок здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам статті 130 Земельного кодексу України.

За словами першого заступника Міністра юстиції Євгенія Горовця, завдяки прийняттю цієї постанови будуть реалізовані на практиці положення Закону щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення.

«Ми розробили чіткий механізм перевірки осіб, які бажають купити землю сільськогосподарського призначення, вимогам українського законодавства. Завдяки цьому громадяни України зможуть реалізувати своє конституційне право на вільне розпорядження своєю власністю», - роз'яснив Євгеній Горовець.

Він повідомив, що порядок визначає послідовність дій нотаріуса щодо перевірки фізособи / юрособи - набувача з метою посвідчення ним правочину про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Така перевірка включатиме:

• встановлення особи набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення;

• встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи;

• перевірку застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону «Про санкції»;

• перевірку віднесення набувача до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності, сформованого у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

• визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності набувача.

«За результатами проведеної перевірки набувача нотаріус складатиме протокол, в якому зазначатиметься інформація про відповідність або невідповідність вимогам Земельного кодексу України. Проведення перевірки здійснюватиметься з використанням, з-поміж іншого, відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», - заявив заступник Міністра.

Перевірка відповідності власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу, буде проводитися органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. У разі виявлення порушення відповідних вимог зазначеним органом будуть готуватися матеріали для подання позову до суду про конфіскацію відповідної земельної ділянки.

Захистити своє майно від рейдерів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні

Порядок спадкування земельної ділянки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини