Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підготовче провадження: суд не може залишити позов без розгляду через повторну неявку позивача

Реклама

Залишення позову без розгляду через повторну неявку позивача неможливе на стадії підготовчого провадження. Про це йдеться в постанові КЦС ВС у справі № 752/21845/19 від 19 травня 2021 року, повідомила прес-служба ВС.

З повним текстом постанови можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут. Спробуйте також  Verdictum PRO, за допомогою якого на підставі завантаженої позовної заяви ви зможете отримати інформацію про вірогідність перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту.

Суть справи: місцевий суд залишив позовну заяву без розгляду, посилаючись на положення ч. 5 ст. 223, п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК, оскільки позивачка не з'явилася в судові засідання двічі поспіль без поважних причин, заяви про розгляд справи за її відсутності не подала, а неявка позивачки перешкоджала вирішенню спору по суті.

Апеляційний суд скасував відповідну ухвалу і передав справу до суду першої інстанції для продовження її розгляду, зазначивши, що позивачка повторно не з'явилася в підготовче, а не в судове засідання.

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду залишив без змін постанову апеляційного суду, роз'яснивши правильне застосування норм процесуального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 200 ЦПК у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно із частинами 1, 2 ст. 211 ЦПК розгляд справи відбувається в судовому засіданні. Про місце, дату і час судового засідання суд повідомляє учасників справи.

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає розгляду справи.

Цивільним процесуальним законом чітко розмежовано підготовче провадження із проведенням підготовчого засідання, його особливості, строки проведення (гл. 3 розд. III «Позовне провадження») та розгляд справи по суті із проведенням судового засідання (гл. 6 вказаного розділу).

Стаття 223 ЦПК, яка, зокрема, передбачає, що у разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору, стосується розгляду справи по суті, у зв'язку з чим ця стаття не поширюється на випадок неявки позивача у підготовче засідання.

Читайте також: Відшкодування кредиторам банку шкоди за рахунок керівників банку: ВП ВС ухвалила рішення у справі

Автоматизуйте свою договірну роботу з новим функціоналом LIGA360. Інструмент Contractum проаналізує текст ваших договорів, оцінить надійність сторін-підписантів та проінформує про наближення дат при виконанні умов договору. Встигніть першими отримати тест за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини