Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавством не передбачено забезпечувати скаргу на дії чи рішення виконавця аналогічно забезпеченню позову: ВС

Реклама

Нормами ЦПК не передбачено забезпечувати скаргу на дії чи рішення виконавця аналогічно забезпеченню позову. Про це йдеться в постанові КЦС ВС у справі № 752/26606/18 від 1 березня 2021, повідомила прес-служба ВС.

Суть справи: заявник скаржився до суду на дії та рішення приватного виконавця щодо примусової реалізації квартири в рахунок погашення боргу, вважаючи, що через порушення суб'єктом оскарження Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» вартість квартири значно занижена.  

Одночасно він просив суд зупинити реалізацію квартири та заборонити ДП «Сетам» вчиняти дії щодо реалізації зазначеного нерухомого майна і подав заяву про забезпечення скарги шляхом зупинення стягнення.

Місцевий суд, з яким погодився і апеляційний, задовольнив заяву, оскільки дії приватного виконавця у межах зазначеного виконавчого провадження до розгляду цієї скарги по суті можуть вплинути на майнові права заявника.

Однак Верховний Суд із таким висновком не погодився, зробивши такі висновки про застосування норм права.

Положення статей 149-153 ЦПК, які регламентують забезпечення позову, не можуть застосовуватися при розгляді скарги на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби, державного чи приватного виконавця (статті 447-451 ЦПК), поданої у порядку здійснення судового контролю за виконанням рішення суду, яке набрало законної сили (стягнення за яким не зупинялось) і підлягає примусовому виконанню в порядку, передбаченому Законом «Про виконавче провадження».  

У ЦПК немає правової норми, яка б надавала суду повноваження у порядку, передбаченому статтями 149, 150 ЦПК, вживати заходи забезпечення скарги на дії державного виконавця шляхом зупинення реалізації майна.

Отже, суд не наділений повноваженнями вирішувати питання щодо вжиття таких заходів, як забезпечення скарги на дії, рішення виконавця шляхом зупинення реалізації майна, оскільки вирішення питання про зупинення вчинення виконавчих дій належить виключно до компетенції виконавця.

Читайте також: Відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: законопроект прийнято за основу

Адвокати-члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Для адвокатів - членів НААУ передбачено спеціальні умови придбання продуктів "LIGA360:АДВОКАТ НААУ", а саме - знижка в понад 50 % від звичайного прайсу на окремі продукти ЛІГА:ЗАКОН.

Замовити продукт можна на сайті.

Окрім того, до 15 березня 2021року всім діючим членам НААУ відкрито вільний доступ, який діє за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини