Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення сплачених людині соцвиплат порушило право власності: рішення ЄСПЛ

Реклама

Коли держава фактично вже надала людину соціальну допомогу, її перерахунок і подальші спроби повернути виплачені кошти становитимуть втручання у права, гарантовані ст. 1 Протоколу 1 до Конвенції.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Казарін проти Італії» (заява № 4893/13), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Національна служба соціального забезпечення Італії призначила та виплатила Амелії Казарін компенсацію у зв'язку із зміною заробітної плати.

Втім, згодом державний орган виявив помилки у розрахунках, у зв'язку з чим ініціював у суді позов про стягнення неправомірно нарахованих виплат.

Національні суди стали на бік держави і зобов'язали жінку повернути частину суми в розмірі 13,3 тис. євро.

Але А. Казарін звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на статтю 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вона стверджувала, що рішення про повернення Національній службі соціального забезпечення отриманих нею коштів порушило її права.

ЄСПЛ констатував порушення статті 1 Протоколу № 1 та наказав Італії відшкодувати матеріальну шкоду у розмірі 15.318 євро. Також високі судді присудили 8 тис. євро компенсації завданої моральної шкоди.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

Звернення і запит на інформацію - у чому різниця?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини