Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Небанківські фінустанови повинні показувати клієнтам реальну вартість споживчого кредиту

Реклама

Нацбанк затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту: реальної річної процентної ставки та загальної вартості споживчого кредиту. Ці показники повинні включати всі витрати споживача, які пов'язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту. Аналогічні правила вже працюють для банків.

У Нацбанку пояснили, що в такий спосіб споживач ще до підписання договору отримає повну, точну та достовірну інформацію про реальну річну процентну ставку та загальну вартість кредиту в будь-якого кредитодавця - і банку, і небанківської фінустанови. Це дасть змогу споживачу ухвалювати обґрунтовані рішення про користування споживчим кредитом.

Зазначені вимоги було затверджено постановою Правління НБУ від 11 лютого 2021 року № 16 "Про затвердження Правил розрахунку небанківськими фінансовими установами України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит".

Небанківські фінустанови та банки будуть керуватися єдиними підходами до розрахунку цих показників, а також відображення їх у рекламі, на офіційних веб-сайтах кредитодавців, у місцях надання послуг споживачам і в паспорті споживчого кредиту.

Крім цього, споживач отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат та сум платежів в стандартизованій формі графіку платежів - обов'язковому додатку до паспорта споживчого кредиту та договору.

Небанківські фінансові установи мають до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог цієї постанови.

Бажаєте бути впевненими у своїх партнерах і клієнтах? Захистіть бізнес з новим інструментом у CONTR AGENT. Відслідковуйте зв'язки та дані фізичних осіб - тільки з офіційних державних реєстрів. Будуйте повну картину про партнера до того, як досягнете домовленостей. Тільки у лютому придбайте CONTR AGENT за вигідною ціною.

Читайте також:

На які кошти не може бути звернено стягнення: роз'яснення Мін'юсту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини